Цонка Христова остава директор на ПП Русенски Лом
Цонка Христова остава директор на ПП Русенски Лом / netinfo

Временно изпълняващата длъжността директор на Природен парк „Русенски Лом” инж. Цонка Христова е новият директор на парка. Агенция по горите обяви вчера, че тя е класирана на първо място след проведения конкурс за директор на природен парк "Русенски Лом".

Избирането на инж. Христова се случи само дне след като коалиция от неправителствени природозащитни организации „За да остане природа в България” изрази сериозни притеснения за опасност от поредната смяна с некомпетентни лица в управлението на защитените територии.

Поводът беше провелият се в понеделник  конкурс за длъжността, на който освен досегашния директор Цонка Христова се яви и Димитър Пейчинов

Благодарение на допуснатия независим наблюдател Андрей Ралев, от коалиция "За да остане природа в България", стана ясно как точное протекъл конкурсът с двамата кандидати. По думите на Ралев представянето на Цонка Христова е било компетентно, с добро познание на материята и ясна концепция за бъдещото му развитие. На въпросите отговаряше бързо, пространно и с конкретни примери. По повод представянето на Димитър Пейчинов Ралев разказва, че то е било кратко. "Отговорите на въпросите бяха общи, твърде теоретични, без практически познания, а на места грешни. Пейчинов не представи визия за управление и развитие на природния парк. "Преди събеседването по настояване на Димитър Пейчинов е имало дискусия за отстраняване на независимия наблюдател, но в крайна сметка е решено той да остане.

Цонка Христова е класирана на първо място след проведен конкурс за директор на Дирекция на природен парк "Русенски Лом" към Изпълнителна агенция по горите.
Христова е инженер по професия от Лесотехническия университет, специалност "Горско стопанство".

Тя има 18 години стаж в областта на управлението, планирането и контролирането на защитени територии и благоустрояване.

Цонка Христова е била главен специалист, експерт, главен експерт и изпълняващ длъжността директор на ДПП "Русенски Лом" от 1996 г. до момента. Кариерата си започва през 1981 г. в ТМКО "Асарел-Медет", няколко години по-късно продължава в РИОСВ-Русе.