Нов учебно-административен център ще обслужва чуждестранните студенти в МУ-Плевен
Нов учебно-административен център ще обслужва чуждестранните студенти в МУ-Плевен / dariknews

Министерският съвет взе решение, с което обяви имот - частна държавна собственост за имот - публична държавна собственост. Имотът е със застроена площ от 300,74 кв.м. и се намира на бул. „Хр. Ботев" № 74 в гр. Плевен. Той е предоставен за управление на Медицински университет - Плевен за провеждане на учебна и научно-изследователска дейност. Предвид факта, че Медицинският университет - Плевен е автономно държавно висше училище със статут на юридическо лице, визираният имот служи за изпълнение на функциите на университета, има характеристиките на имот - публична държавна собственост.

Академичното ръководство на МУ-Плевен ще обособи изнесен учебно-административен център на предоставения имот с цел обслужване на чуждестранните студенти, които се обучават във висшето училище. Целта на ръководството е не само да затвърди, но и да увеличи броя на приеманите студенти за обучение в англоезичен курс както по медицина, така и по специалностите в другите два факултета на университета. През последните години чуждестранните кандидати проявяват засилен интерес и към специалностите „Медицинска сестра", „Акушерка", „Медицинска рехабилитация и ерготерапия" и към бъдещия прием на магистър-фармацевти в изграждащия се Факултет по фармация. През текущата учебна година МУ-Плевен затвърди високия прием на чуждестранни студенти-граждани на Европейския съюз, приемайки 130 кандидати, а общият брой обучаващи се чужденци във висшето училище е 390.

Новоразкритият Център за учебно-административна работа с чуждестранни студенти ще се занимава с привличането, приемането и административното им обслужване по време на следването в МУ-Плевен. Планира се след извършване на необходимите ремонтни дейности, той да започне да функционира от началото на 2015 г., когато е официалното откриване на учебната година за новоприетите чуждестранни студенти. Постепенно центърът ще бъде трансформиран в Деканат за чуждестранни студенти към МУ-Плевен с декан - доц. Ангелина Стоянова, която към момента е член на ръководството като зам.-декан на Факултет „Медицина", отговарящ за англоезичното обучение.