В Търговище откриха центрове за настаняване на деца с умствена изостаналост
В Търговище откриха центрове за настаняване на деца с умствена изостаналост / Борислав Курдов
В Търговище откриха центрове за настаняване на деца с умствена изостаналост
73971
В Търговище откриха центрове за настаняване на деца с умствена изостаналост
  • В Търговище откриха центрове за настаняване на деца с умствена изостаналост

В Търговище официално бяха открити двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствена изостаналост. Услугата беше разкрита по проект „Не в дома, а у Дома”, който се изпълнява по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Община Търговище е бенефициент по проекта, който се реализира в рамките на 20 месеца - от 23 май 2013 г. до 22 януари 2015 г.

По проекта беше разкрита нова социална услуга от резидентен тип в общността, като устойчив модел за деинституционализация на деца и младежи с увреждания.

Двата центъра в Търговище са с общ капацитет 24 деца и младежи от институции и четири места за деца и лица в риск. Тук вече са 23 деца и младежи с увреждания на възраст от 3 до 28 години. Те са от специализирани домове в Търговище, с. Горски Сеновец, с. Крушари и с. Просторно и от Шумен.

Отговорността по грижата за тези деца е на общините, делегирана им от държавата, каза по време на откриването председателят на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

Разкриване то на центровете дава възможност за закриване на Дома за деца с умствена изостаналост „Св. Мина” и Дом майка и дете в Търговище, като ще бъде създаден устойчив модел за деинтитуционализация на деца и младежи с увреждания. За обгрижването на децата в центровете е назначен персонал от 22-ма служители: социални работници, медицински сестри, детегледачи и др. Ползват се услугите и на специалисти: лекар - детски болести, психолог, социален работник, ерготерапевт, логопед и сурдо педагог.

Според ръководството на проекта, персоналът е преминал специално обучение за щадяща адаптация на децата и младежите, в която се търси максимално приближаване до семейната среда.Децата тук ще получават набор от услуги, като грижа и занимания за формиране и развитие на хигиенни навици, умения за общуване, упражняване на различни социални роли и тяхното овладяване. Ще ползват всички услуги в общността: личен лекар, стоматолог, спешен център. Ще могат да се включат в провеждането на различни мероприятия, организирани с деца от градини и училища.

Проектът включва оказване на съдействие на децата за поддържането на връзките им с родители и близки или при възможност с приемни родители или осиновители, както и подготовка на децата за самостоятелен, независим живот и пълноценното им включване в живота на общността.

Общата стойност на дейностите по проекта е 401 825,82 лв., които са 100% безвъзмездна помощ, осигурена от ОП „Развитие на човешките ресурси”, сьфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Доставчик на социалната услуга, след приключване на настоящия проект, ще бъде община Търговище.

В Търговище откриха центрове за настаняване на деца с умствена изостаналост
netinfo