Парламентът отново не събра кворум
Парламентът отново не събра кворум / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Парламентът отново не събра кворум, заседание няма да има
73955
Парламентът отново не събра кворум, заседание няма да има
  • Парламентът отново не събра кворум, заседание няма да има

Очаквано заседание на парламента не се състоя заради липса на кворум. В пленарната зала се регистрираха депутатите на БСП и ДПС, но не бяха достатъчни, за да започнат работа.

Първи в кулоарите на парламента традиционно коментира случващото се в страната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като повтори, че депутатите му ще влязат в пленарната зала само за оставката на кабинета „Орешарски". Стана ясно, че не харесва писмото на Иван Искров:

„Аз не знам защо ми пише писма, вместо да си депозира оставката. Аз с писма не съм свикнал да работя. Депозира си оставката и оттам нататък чака дали този парламент, според мен той няма мощност да го избере, следващият парламент вече при подадена оставка ще избере нов управител", заяви Борисов.

Председателят на социалистите в парламента Атанас Мерджанов се надява оставката да не се забави заради невъзможност да бъде гласувана и очаква ГЕРБ да бъдат мотивирани поне от нея да влязат в залата. Но и той разкритикува действията на Искров:

„Такива епистоларни жанрове за оставки в условно наклонение - пък ако се съберем, пък ако сме съгласни политическите сили, това е несериозно", заяви Мерджанов.

Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов изрази съмнение дали това Народно събрание ще гласува оставката на ръководството на БНБ. Имамов изброи приоритетните закони, които трябва да бъдат приети, но до гласуване едва ли ще се стигне заради липса на кворум:

„Има време. Аз предполагам, че би могло, понеже ще има кворум, Народното събрание да приеме някои от по-важните законопроекти, например Законът за управление на отпадъците, който решава проблема на търговците на скраб - един изключително актуален въпрос; Законът за изменение и допълнение, Законът за висшето образование, който решава проблема с платеното висше образование. Сега трябва да се реши, защото следваща учебна година трябва вече да влезе в сила. Има и други закони, по които България търпи сериозни санкции на европейско равнище, които също биха могли на този етап да бъдат приети. В противен случай България ще загуби сериозни финансови средства", коментира Имамов.

Председателят на парламента Михаил Миков предупреди депутатите:

„Очевидно, че няма достатъчен брой народни представители, днес няма да има заседание, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков и добави, че при тази ситуация възниква проблем с включването на оставката на кабинета в дневния ред на парламента. При така създалата се ситуация възниква следния проблем - дори правителството да внесе оставка, ще трябва да има заседание да се включи в дневния ред, като извънредна точка", каза Миков. За да има заседание, трябва да има кворум, ако няма кворум, трудно тази точка може да бъде включена в дневния ред, обясни още той.

За утре в 09:00 ч. е насрочено следващото заседание на парламента.