Управляващата партия в Турция иска президентска система урция
Управляващата партия в Турция иска президентска система урция / снимка: БГНЕС, архив

Зам.-председателят на парламента от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) потвърди амбициите на партията да наложат президентска система на управление в Турция, пише в. „Хюриет”.

„Аз съм депутат от партията. Президентската система присъства както в нашата партийна програма, така и в нашите дискусии. Това не е нова идея. Опитвали сме да я приложим и в миналото”, каза зам-председателят Садък Якут в отговор на въпрос от член на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Делегацията на ПАСЕ е на посещение в Турция преди първия тур на президентските избори на 10 август. Делегацията трябва да направи оценка на сегашната избирателна система и на официалните предизборни кампании.

Якут направи този коментар в отговор на въпрос от ПАСЕ дали предложението Турция формално да премине към „изпълнително президентство” ще получи достатъчно подкрепа от парламента. „Предложението може да влезе в сила без необходимостта от референдум, ако получи гласовете на две трети от депутатите”, каза Якут, предава БГНЕС.

Ердоган и неговата ПСР от дълго време настояват за изменение на Конституцията, за да се въведе президентска или партийно-президентска система, при която избраният президент не трябва да прекратява членството си в дадена партия. Тези опити досега не се увенчават с успех, тъй като опозицията отхвърля подобна промяна в Конституцията.