Дъждът спира в петък
Дъждът спира в петък / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Интензивните валежи ще продължат до четвъртък, а в петък в цялата страна се очаква дъждовете да спрат.

В Централна и Западна България очакваните количества валежи са между 15 и 30 литра на квадратен метър, но в отделни райони могат да достигнат до 70-80 литра на квадратен метър.

Предупреждението за интензивни валежи е за областите Враца, Плевен, София-област, Ловеч, Габрово и Пазарджик. В Източна България днес ще се задържи слънчево и сухо, но от утре валежи ще започнат и там.

Очакванията са за интензивни валежи, бури, градушки и силен вятър, най-вече в западната част на страната, обясни пред Дарик Ана Дякова от Централния прогностичен център към Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

„За днес жълт код е обявен в западните и централни райони на страната. На някои места, отново в същата част на страна, в района на София-област, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Пазарджик, кодът е оранжев, тоест следващата степен по сериозност на явлението.

Докато днес в Източна България валежи не се очакват и времето ще остане слънчево, топло, то по-късно утре през деня и през нощта срещу четвъртък на места и там ще има краткотрайни валежи и гръмотевици с количества на места до 20-30 л на кв.м.", каза Дякова.