Валежите ще продължат до четвъртък, подобрение на времето се чака в петък
Валежите ще продължат до четвъртък, подобрение на времето се чака в петък / снимка: БГНЕС
Оранжев код в Централна и Западна България за обилни валежи, дъжд и утре
73942
Оранжев код в Централна и Западна България за обилни валежи, дъжд и утре
  • Оранжев код в Централна и Западна България за обилни валежи, дъжд и утре

Оранжев код за няколко области в Централна и Западна България днес. Предупреждението за интензивни валежи е за областите Враца, Плевен, София-област, Ловеч, Габрово и Пазарджик. В Източна България днес ще се задържи слънчево и сухо, но от утре валежи ще започнат и там.

Очакванията са за интензивни валежи, бури, градушки и силен вятър, най-вече в западната част на страната, обясни пред Дарик Ана Дякова от Централния прогностичен център към Националният институт по метеорология и хидрология при БАН.

„За днес жълт код е обявен в западните и централни райони на страната. На някои места, отново в същата част на страна, в района на София-област, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Пазарджик, кодът е оранжев, тоест следващата степен по сериозност на явлението. Докато днес в Източна България валежи не се очакват и времето ще остане слънчево, топло, то по-късно утре през деня и през нощта срещу четвъртък на места и там ще има краткотрайни валежи и гръмотевици с количества на места до 20-30 л на кв.м.", каза Дякова.

Жълт код за краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и с временно усилване на вятъра, за всичките 28 области в страната е обявил за 23 юли на сайта си Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. Метеоролозите прогнозират, че през деня на 23 юли в страната са възможни краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и с временно усилване на вятъра. Ще има и условия за градушки.

Столичната община е в контакт с всички служби, за да може да се реагира адекватно при необходимост и усложнена метеорологична обстановка на територията на София, заяви пред Дарик столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„В разговор с всички служби, включително и с директора на Изпълнителна агенция за борба с градушките, който ме информира, че няма техническа възможност за въздействие в посоката, от която се очакват съответните облаци. Екипите на Столична община, на столичната пожарна, са на терен, както и са мобилизирани, както и миналият път всички фирми, които имат отношение към инфраструктурата, така че ако се наложи да се реагира при криза", допълни Фандъкова.

От БАН обясниха още, че валежите и гръмотевичната дейност са нормално явление за летните месеци.

В летния сезон е съвсем нормално да се развива гръмотевична дейност, да има интензивни валежи, особено когато през страната преминава фронт, допълни специалистът и допълни, че този фронт ще се придвижва много бавно. Това ще доведе до повече валежи и по-дълъг период на дъжд, обясни Ана Дякова.

Интензивните валежи ще продължат до четвъртък, а в петък в цялата страна се очаква дъждовете да спрат.

Цялата прогноза може да чуете на Radio.DarikNews.bg