Готви се подмяна на управлението на ПП Русенски Лом предупреждава екокоалиция
Готви се подмяна на управлението на ПП Русенски Лом предупреждава екокоалиция / netinfo

Коалиция „За да остане природа в България” предупреждава за опасността от пореден опит на сегашното правителство да подменя управлението на защитените територии с лица, нямащи никакъв опит в тази сфера, както това се случи в Природен парк Българка.

На провелия се на 21 юли конкурс за нов директор на Природен парк Русенски Лом, проведен и организиран от Изпълнителна агенция по горите беше допуснат и независим наблюдател от инициативата "Прозрачни планини", членът на управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани" - Андрей Ралев, благодарение на който коалицията е успяла  да следи процедурата и да оцени кандидатите.

На конкурса са се явили двама кандидати - досегашният изпълняващ длъжността директор Цонка Христова и Димитър Пейчинов. Комисията на конкурса е била съставена от пет длъжностни лица от ИАГ от три дирекции.

Процедурата, се е състояла от тест и въпроси. Всеки кандидат е бил допуснат до тест, последван от събеседване с 3 въпроса с оценка от 0 до 5, като в последния е имало и изискване за представяне на визия за бъдещото развитие на парка.

Цонка Христова е дала 28 от 30 верни отговора на теста, а Димитър Пейчинов - 26. На събеседването Цонка Христова е представила визия за бъдещето развитие на парка, а Димитър Пейчинов – не.

Изненадващо преди събеседването Димитър Пейчинов е поискал за отстраняване на независимия наблюдател, но в крайна сметка до това не се стигнало.

След приключване на конкурса Андрей Ралев заяви: "За мен представянето на Цонка Христова беше компетентно. Тя показа добро познание на материята и има ясна концепция за бъдещото му развитие. На въпросите отговаряше бързо, пространно и с конкретни примери. Видимото впечатление от представянето на Цонка Христова беше за наличие на задълбочен опит в управлението на защитените територии.

Представянето на Димитър Пейчинов беше кратко. Отговорите на въпросите бяха общи, твърде теоритични, без практически познания, а на места и откровено грешни (вж: въпрос 1). Димитър Пейчинов не представи визия за управление и развитие на природния парк. Ако трябва да дам оценката си за представянето на двамата кандидати, то за Цонка Христова тя е 14 от 15 точки, а за Димитър Пейчинов 4 от 15 точки. Притеснявам се обаче комисията да не прояви пристрастие в полза на по-неподготвения кандидат."

Комисията трябва да даде своите оценки в тридневен срок.

Коалиция „За да остане природа в България” припомня, че напоследък зачестиха назначения в природните паркове на лица без достатъчно опит и подходящо образование и алармира българското общество за опасността Природен парк Русенски Лом да няма професионално управление, ако комисията не си свърши добре работата.

„Настояваме за обективна и безпристрастна оценка, независеща от партийни пристрастия и решения. Ние ще продължим да следим отблизо какви ще са окончателните резултати от конкурса, за да не стана така, че паркът да остане поредната защитена територия само на хартия“, заявяват от коалицията.


В Коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.