Предизборна смяна на областни управители и полицейски шефове иска АБВ
Предизборна смяна на областни управители и полицейски шефове иска АБВ / снимка: БГНЕС, архив

Областните управители и шефовете на областните дирекции на полицията да бъдат сменени от служебното правителство, предлагат от АБВ. Според Румен Петков номинацията на Кристиян Вигенин ще задълбочи проблемите на България с Русия и Украйна едновременно. Ексвътрешният министър смята, че бившите му съпартийци не могат да направят „солиден и здрав“ избор на конгреса си през уикенда, на който ще стане есен новият лидер на БСП. Дупката в Здравната каса може да бъде финансирана с част от заложените 500 млн. лв.  по инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", коментира във Варна Петков, който е член на Изпълнителния съвет на АБВ.  

Смяна на областни управители и полицейски шефове

„Основната и единствена задача на служебното правителство е организацията и провеждането на честни избори, доколкото това е възможно при манталитета на сегашните ръководства на БСП, ДПС и „Атака“. Това правителство ще има изключително тежката задача да работи с деморализирана администрация, както и с областни управители и шефове на областни дирекции на полицията, голяма част от които са преки участници в купуването на гласове на евроизборите. Немалка част от тях трябва да бъдат сменени още в първия ден на служебното правителство. Този процес с директорите на МВР ще бъде затруднен от това недоразумение – главния секретар. За областния управител на Варна не мога да направя такъв коментар, но за шефа на варненската полиция – ако проследите технологията на изборния процес в общини като Девня и Провадия и ако видите резултатите в специфичните избирателни секции, това без мълчанието на МВР няма как да се получи. Директорът на варненската полиция е или достатъчно некадърен, или е мотивиран с нерегламентирани средства“, заяви Румен Петков.   

Българският еврокомисар

Според Петков българският еврокомисар трябва да е консенсусна фигура и определянето му да е резултат на политически дебат. „Предлагането на Кристиян Вигенин ще внесе вътрешно напрежение и ще доведе до неговото дискредитиране. Евентуалното му избиране ще доведе до изтегляне на кандидатурата му от служебното правителство. Номинацията му ще задълбочи проблемите на България с Русия и Украйна едновременно. Вигенин пръв отиде в Украйна в абсолютно неподходящ момент и се срещна с кандидат-президент, който после не беше издигнат (лидерът на УДАР Виталий Кличко, който се кандидатира за кмет на Киев – б.ред.)“, коментира Петков.

Актуализация на бюджета

В АБВ са на мнение, че не е необходима актуализация на бюджета заради дефицита в Здравната каса. Необходимите средства могат да бъдат пренасочени от инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която в началото на годината правителството отпусна 500 млн. лв. на общини и министерства. 

„Част от парите са раздадени на общини без проекти и немалка част от тях ще останат неусвоени. С тях може да бъде запълнена дупката в Здравната каса. Правителството докара нещата до спиране на парите по европейските оперативни програми. Това означава фалит на общини, фирми и стотици безработни. Такъв удар върху бизнеса нито едно правителство, включително и кабинетът „Виденов“, не е постигало. Основната отговорност е на БСП, ДПС и „Атака“, каза Петков.

Кризата в КТБ

От АБВ искат независима проверка от експерти на Европейската централна банка и други финансови институции на ЕС, която да даде оценка на всички институции около кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ). „Очевидно е, че прокуратурата, БНБ и правителството имаха престъпно поведение“, каза Петков. Партията ще настоява за друг начин на избиране на членовете на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. „Този главен прокурор показа, че прокуратурата може да бъде вандалски инструмент в ръцете на хора, за които държавността няма никакъв смисъл“, добави бившият вътрешен министър в правителството на Тройната коалиция.

Новият лидер на БСП

„Този конгресен състав не е в състояние да направи солиден и здрав избор. Има ключов въпрос за зависимостта на сегашното ръководство от Делян Пеевски и се надявам, че на конгреса ще бъдат казани проблемите, до които тя може да доведе“, коментира Петков предстоящия конгрес на БСП.