Доброволки – част от екипа на летния лагер на децата от Комплекса за социални услуги
Доброволки – част от екипа на летния лагер на децата от Комплекса за социални услуги / netinfo

Това е разказ от първо лице за летния лагер на децата, които са потребители на услугата „Център за работа с деца на улицата“ към Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе с доставчик Сдружение „Еквилибриум“  и Клуб „Отворено общество – Русе“.

Лагерът се проведе в Общински детски комплекс в Природен парк „Шуменско плато“ в средата на юли благодарение на средствата, събрани от благотворителни кампании на сдружение „Еквилибриум“ през годината, които бяха подкрепени от гражданите на Русе, много доброволци и съмишленици на каузата в подкрепа на деца в риск.
Йоана и Диана – доброволките, които завършиха през месец юни обучителната програма „Благотворец Храбър“ на „Еквилибриум“  за активни млади хора, ориентирани към социалните каузи, станаха част от екипа на детския лагер наравно с ръководителите от Комплекса. Те подготвиха програма за лагера, съгласуваха я с децата и заедно прекараха незабравими дни сред природата на Шуменското плато.
„За нас този лагер беше  вълнуващ, изпълнен  с  много усмивки, позитивни емоции,  и разбира се, настроение. Атмосферата беше супер, посетихме нови места, научихме по нещо ново и бяхме близо до хубавата българска природа. Опознахме още  по-добре децата и смело можем да кажем, че всички те са едни добри, слънчеви и  талантливи деца. Имахме възможността да се опознаем и с хората, които ги обучават и възпитават.

Възхищаваме се на тяхната упоритост и мисията, за която работят - да помагат на децата в затруднено и неравностойно положение.
Всеки ден беше изпълнен с много настроение, смях и усмивки. Имаше много емоции във Вечерта на талантите. Децата се изявиха и показаха, че са истински певци, танцьори, актьори и актриси. Единственото нещо, за което се притеснявахме беше дали ще можем да задържим интереса на децата? С общи идеи и усилия постигнахме разбирателство, уважавахме се и се забавлявахме заедно. Лагерът ни  научи да организираме времето си и да сме отговорни. Децата ни изслушваха, уважаваха ни и чакаха с нетърпение игрите, които им бяхме подготвили.
Радваме се, че бяхме  част от този екип, че имахме възможността да опознаем децата. За нас това беше едно приключение, което няма да забравим и се надяваме, че ще се виждаме отново с всички.“

Йоана  Маринова и Диана Маринова – ученички в АГ „Гео Милев“ Русе, доброволци на сдружение „Еквлибриум“