Швейцария дава 2 пъти повече пари за разкопки в Сборяново от България
Швейцария дава 2 пъти повече пари за разкопки в Сборяново от България / netinfo

Университетът в Женева осигурява финансиране за разкопки в Сборяново около Голямата свещарска могила, в която преди 2 години бе намерено златно съкровище. Това ще стане по договор за научно сътрудничество за следващите 3 години – обясни откривателката на съкровището проф. Диана Гергова. Само за тази година средствата, отпуснати от швейцарската институция, са 50 000 лв. Те обаче включват и разходите за пребиваване на студенти от европейската държава, които ще участват в разкопките, както и средства за публикации и обработка на находките.

Българската държава пък е предвидила 20 000 лв. при поискани от мен 68 000 лв. – допълни Гергова. Други спонсори не съм търсила тази година, смятам, че Министерството на културата би трябвало да връща за консервация и опазване част от средствата от билети за посещение на разкритите вече археологически обекти – заяви Гергова. Ще припомним, че през 2012 г., когато откри съкровището, тя работеше с финансиране от частна фирма. Само за миналата година пък приходите от посещение на археологическия резерват "Сборяново" са 105 000 лв.

Гергова започва работа край Исперих след 10 септември, освен български и швейцарски студенти и специалисти, в експедицията й ще се включат и доброволци от Япония.

Предвиждаме да изработим нова археологическа карта на района, да завършил проучването на южната група могили в Сборяново – анонсира Гергова.

В момента тя работи във Велинград, където над Клептуза е разкрила могила с каменна постройка с много и интересна керамика. Тя е от времето на тракийското племе беси.