На Луната откриха повече от 200 пещери за бъдещи астронавти
На Луната откриха повече от 200 пещери за бъдещи астронавти / снимка: Guliver/Getty Images

Освен милионите кратери на повърхността на Луната, учени са открили повече от 200 пещери и отверстия, които в бъдеще могат да бъдат използвани от астронавтите при колонизирането на естествения спътник на Земята, съобщи сп. "Икарус".

Пещерите, три от които са открити с помощта на японската космическа сонда "Кагуя", а останалите с помощта на снимки от апарата на НАСА "Лунар риконъсънс орбитър", са с диаметър от 5 до 900 м и могат да бъдат използвани от хората като естествено укритие от големите температурни колебания и от космическите лъчи.

Много отверстия в лунната повърхност имат "подлунни тунели и пещери", които са се образували при застиване на лавата и пропадане на кората преди милиарди години.

"Да се живее в тези вдлъбнатини, а още по-добре с няколко метра грунт над главата е идеално от гледна точка на безопасността на астронавтите: няма нито радиация, нито микрометеорити, има много малко прах, липсват големите температурни амплитуди" - разказва Робер Вагнер, автор на статията в сп. "Икарус", в която описва новооткритите образувания на Луната.

Източник: БТА