Другата седмица оставка ще има, заяви министър Стойнев
Другата седмица оставка ще има, заяви министър Стойнев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Другата седмица оставка на правителството ще има. Политическата криза е факт и колкото по-бързо има предсрочни избори, толкова по-добре за държавата, това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.

Състояние на икономиката не е катастрофално, както го описва опозицията, коментира още Стойнев.

„Важно е да има диалог с работодателите и бизнеса и затова първите ни срещи с премиера бяха с работодателските организации, за да чуем техните искания и идеи. Разплатихме се и с българския бизнес. За първото тримесечие на тази година създадохме 40 000 работни места. Икономиката се отлепи от дъното и тръгна напред. Все пак обаче в Европа ние сме трудно конкурентни на останалите фирми", допълни министърът в отговор на обвиненията на опозицията.

Самите работодатели казват да внимават политиците какво правят, защото при липса на диалог, ще се създаде проблем за икономиката. Като че ли обаче политиците трудно разбират това и се създава очакване да се случи нещо лошо, а общият изглед е добър, коментира Стойнев.

Нищо не налага актуализация на бюджета, заяви министър Стойнев, като даде за пример многократно увеличените пари за здраве последните години, които по думите му не са довели до очакван резултат.

Ситуацията около КТБ

По повод ситуацията в КТБ министърът коментира, че са се появили редица спекулации, че тази криза е предизвикана от правителството. Той категорично отрече и поясни, че правителството, заедно с Българската народна банка, трябва да гарантират сигурността на баковата система.

„Кризата в КТБ не се отразява на икономиката на този етап, но може да има доста сериозен негативен процес. Тъй като там освен физически лица, които имат депозити, има и юридически лица, има и много фирми. Имаше една огромна концентрация, която заварих и ми отне месеци, за да изпълним наредбата да разпределим парите по 25% в четири банки, т.е. 75% от депозитите на държавните предприятия бяха извадени от КТБ и бяха разпределени в три други банки. Това бе наредба, която бе гласувана от служебното правителство, една правилна наредба и ние я следвахме. Благодарение на тази наредба и благодарение на усилията на правителството, в момента държавните дружества функционират нормално. Това не доведе до проблем в банката, защото това бе направено с диалог и конкретен план, така че да не се наруши стабилността на КТБ. Има спекулативни атаки към мен, които целят да ме дискредитират, че едва ли не аз съм дал заповед да бъдат изтеглени 160 или 360, не мога да си спомня точната сума, една седмица преди кризата, средства от КТБ, които да бъдат пренасочени към други дружества. Първо, ние нямаме такива средства в КТБ, второ, такава заповед не съм издавал, така че вероятно се цели спекулация, че тази криза е предизвикана от правителството. Това не е вярно", заяви Стойнев.

Министърът: Относно „Южен поток" сме на финалната права

„ЕК неслучайно наложи наказателна процедура срещу България и ние миналата седмица успешно се защитихме в Брюксел. Но не може да ни обвиняват за 2010 г., когато беше правителството на Бойко Борисов, аз все пак защитих позицията. Ако сега ни дадат зелена светлина, сме готови за реагираме и продължим", каза още Драгомир Стойнев.

Еврокомисар трябва да бъде избран в сряда

Министърът не даде категоричен отговор за това кой точно трябва да бъде посочен като еврокомисар от България и не се ангажира с имена, но заяви, че изборът трябва да стане в сряда.

„Министър-председателят подкрепи Кристалина Георгиева за един изключително важен и престижен пост - външен министър, но мисля, че няма да успее нейната кандидатура, почти съм убеден. Но не заради самия човек, а защото уговорката е, че трябва да е социалист, тъй като десните взеха другите постове. Станишев няма да бъде еврокомисар, няма да бъде и предложен. В България има личности, които наистина могат да бъдат достойни и успешни еврокомисари, така че не считаме, че ще имаме затруднение относно дали да излъчим, или да не излъчим еврокомисар. За мен е важно и е нормално това правителство да излъчи еврокомисар. Опасявам се само служебното правителство да изтегли този еврокомисар и да предложи друг, което ще е голяма грешка и лош сигнал в Брюксел", коментира Стойнев.

Цялото интервю с министър Драгомир Стойнев може да чуете на Radio.DarikNews.bg