Пресъздават волжкобългарски празник във Варна
Пресъздават волжкобългарски празник във Варна / Дарик Добрич

Волжкобългарския празник на орача Сабантуй ще бъде пресъздаден във Варна, съобщи за Дарик директорът на Центъра за културно-просветна дейност „Идел” Албина Валиева. Събитието ще се проведе на 19 юли от 10.00 часа в двора на Карин дом. Поканени за участие са всички, които се интересуват от волжкобългарската култура. Очакват се гости от Татарстан, Казахстан и Туркменистан, а също от Испания, Германия и Англия.

Представители на кримскотатарската общност в Добрич също ще се включат в празника и ще представят ястия от традиционната си кухня.

Празникът на орача Сабантуй се отбелязва с много песни и танци, състезания, изложби на национални ястия и ръчно изработени предмети, разказа Валиева. Рано сутринта празнично шествие от младежи с песни известява настъпването на Сабантуй. Те обикалят всички къщи  и събират подаръци, като всеки дом задължително трябва да дари нещо. Възрастните хора подаряват  яйца, забрадки или красиви платове, а девойките и младите булки  ръчно изработени бродирани кърпи. Организират се надбягвания с чували, състезание за чупене на глинени съдове със завързани очи, надбягване с пълни с вода ведра. Особено интересна е надпреварата, при която състезателите трябва да бягат като държат в устата си дървени лъжици, а в тях са поставени сурови яйца.

В Татарстан на този ден задължително се провеждат и надбягвания с коне, което напомня за българските традиции на Тодоровден, отбеляза Албина Валиева. За жалост тази година във Варна конни надбягвания не са предвидени.

Празникът ще се проведе за първи път в България. Намерението е проявата да стане традиционна.