АБВ започва допитване за възстановяване на държавата чрез президентска република
АБВ започва допитване за възстановяване на държавата чрез президентска република / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
АБВ започва допитване за възстановяване на държавата чрез президентска република
73896
АБВ започва допитване за възстановяване на държавата чрез президентска република
  • АБВ започва допитване за възстановяване на държавата чрез президентска република

В идващия месец АБВ ще пита хората дали искат президентска република, обяви лидерът на формацията Георги Първанов. Това, което се случва в българския парламент, показва защо е нужно да се преосмисли или да се проведе дебат за преустройство на държавата, коментира той и уточни, че трябва да има по-голяма отговорност в управлението.

Според Георги Първанов президентска република не означава управление на силната ръка, а съсредоточаване на повече отговорности в една институция.

„Да стартираме от началото на месец август едно общонационално допитване, което най-общо формирано ще изглежда така - за възраждане на държавността чрез президентска република. Хората ще имат възможността, всички наши съграждани, не само избиратели, да се произнесат по нашите 12 идеи за здрава и добре уредена българска държава", уточни Първанов.

Очевидно, че парламентарната република трябва да бъде коригирана в посока не към силна ръка, както някои апелират, допълни Георги Първанов. По думите му идеята е да има много по-голяма степен на отговорност за това, което става в държавата днес и в бъдеще.

Ивайло Калфин съобщи, че АБВ ще иска от всички участници на изборите есента да работят в името на стабилна държава, независимо от резултатите.

„За да има стабилност в политиката, която ще се провежда, АБВ ще настоява веднага след изборите основните политически сили, по възможност и всички, които са избрани в следващия парламент, независимо от резултатите на изборите, да сключат договор за национално съгласие, в което да заложат основните параметри, по които може да се потърси национално съгласие по тези важни области. Те изискват сериозно отношение, изискват работещи институции, изискват дългосрочност, изискват политическа воля", каза Калфин.

АБВ представи част от предизборната си платформа, като от формацията съобщиха, че ще работят за възстановяване на социалното равенство, увеличаване на данъците за богатите и реформи в образованието, здравеопазването и съдебната система.