Партньорството между Трявна, Севлиево и Габрово гарантира устойчиво развитие на туризъм в региона
Партньорството между Трявна, Севлиево и Габрово гарантира устойчиво развитие на туризъм в региона / DarikNews.bg

"Ако искаме туристите да се завръщат при нас е необходимо да ги предизвикаме с нещо интересно и уникално". Тези думи кметът на Трявна Драгомир Николов каза при стартирането на проекта „ПОДКРЕПА ЗА РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛЕН ИНТЕГРИРАН ТУРИСТИЧЕСКИ ПРОДУКТ В ОБЩИНИТЕ ГАБРОВО, ТРЯВНА И СЕВЛИЕВО“. Чрез инициативата три населени места обединяват усилията си за популяризиране на региона като атрактивна туристическа дестинация.

"Ще успеем ли, г-н Николов?", с този въпрос се обърна към кмета на Трявна Миглена Въгленова, модератор на заключителната пресконференция по проекта, чието мото е "Да се видим в центъра".

"Да, ще успеем", бе краткия и категоричен отговор на Драгомир Николов.

Партньорството между Трявна, Севлиево и Габрово гарантира устойчиво развитие на туризъм в региона
netinfo

"Имаме волята и го показваме, тримата кметове, застанали един до друг. Имаше сериозни предизвикателства. Този проект е нещо ново, уникално, защото той е на регионален принцип. Не можем да си затваряме очите и да не виждаме, че не навсякъде се получават нещата при такова сътрудничество. За радост при нас се получи. Казвал съм, че паралелно правим няколко неща. Трявна и Габрово работят заедно по друг проект, а паралелно всяка от трите общини реализира свои. За радост този проект е успешен. Това не трябва да ни успокоява. Тримата кметове трябва да говорим за най-важното нещо - устойчивостта на тази инициатива. Доброто начало е необходимо да се продължи, не е достатъчно нещо само да се започне. Ние надграждаме, върху това което преди нас други са създали. Участието в най-голямото световно изложение за туризъм в Берлин е едно сериозно предизвикателство. Не по-малко предизвикателство е показването ни в Париж и Букурещ. Не подценяваме, обаче и възможностите, дадени чрез националните изложения. Всеки един посетител на нашите щандове ще доведе след себе си още десетки хора. Другото сериозно предизвикателство, което стои пред нас е да има приемственост. И да бъдем търпеливи, за да постигнем резултати".

Иван Иванов, кмет на Севлиево: "Показваме добро партньорство, което рядко се среща в България"

Партньорството между Трявна, Севлиево и Габрово гарантира устойчиво развитие на туризъм в региона
netinfo

"Добре дошли на всички в центъра - надявам се занапред да можем да казваме това стотици, хиляди и милиони пъти. Подкрепям казаното от Таня Христова и Драгомир Николов. Ние показахме едно партньорство, което рядко се среща, поне в България, поради някои национални особености. Искам да благодаря на Таня Христова, защото тя беше инициатор, тя ни събра. За Севлиево ползите ще бъдат най-много, защото и Трявна, и Габрово са туристически дестинации с традиции. Ние имаме интересни обекти и културно наследство, но сме известни повече като стопански център. Крепостта "Хоталич" и Празникът на тиквата са достатъчно атрактивни, имаме и други неща които можем да показваме на туристите. Убеден съм, че този проект е едно добро начало. Центърът заслужава да бъде видян".

Таня Христова, кмет на Габрово: "Туризмът има голямо значение за устойчивото регионално развитие"

Партньорството между Трявна, Севлиево и Габрово гарантира устойчиво развитие на туризъм в региона
netinfo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Този проект ни провокира да обединим усилията си. Когато сме обединени и заедно промотираме туристическите си дадености, тези които печелят, са тези които живеят тук. Този проект носи ползи за всички, които са в сферата на туристическия бизнес. За щастие и в трите общини имаме културни дадености, които си заслужава да бъдат видени. Успяваме да заявим своето категорично присъствие не само на картата на България, но и на цяла Европа. Имам една надежда - инициативите, които имат отношение към туризма като икономическа дейност, да бъдат подкрепяни под различни форми от новите схеми по оперативните програми".

Близо 3,5 млн. са крайните бенефициенти по проекта. 200 хил. от тях са чужденци. "Да се видим в центъра" отваря широки възможности за развитие на туризма в нашия регион, а обединените усилия на администрациите в Габрово, Трявна и Севлиево са гаранция за устойчивостта на този процес.