Киев твърди, че руски изтребител е свалил украински Су-25, Русия отрича
Киев твърди, че руски изтребител е свалил украински Су-25, Русия отрича / снимка, архив: БГНЕС

Руски изтребител е свалил с ракета самолет "Су-25" на украинските ВВС, участващ във военната операция срещу сепаратистите в Източна Украйна. Това съобщи говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, цитиран от АП и Ройтерс.

По думите му атаката е станала тази нощ, като украинският пилот е успял да се катапултира и е оцелял. Междувременно проруските сепаратисти, заявиха, че вчера са обстрелвали два правителствени изтребителя "Су-25".

Русия не е сваляла украински изтребител Су-25, участвал във военни операции над Източна Украйна. Това заяви от своя страна руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин, цитиран от Ройтерс.

Това е първият път, в който Украйна обвинява директно Русия, че използва въздушна сила във войната.

Министерството на отбраната на Русия нарече абсурд изявлението на украинската страна, че вчера украински изтребител е бил свален от изстреляна от руски самолет ракета, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на високопоставен представител на ведомството.

Напоследък украинските власти обвиняват Русия, че нейни войници се сражават на страната на сепаратистите в източните региони. Москва отхвърля твърденията, че подкрепя бунтовниците и че подклажда напрежението в Украйна.

АФП също припомня, че Киев обвини Москва за свалянето на украински военнотранспортен самолет "Ан-26" в понеделник недалеч от руската граница. Тогава четирима от екипажа на машината бяха спасени, двама попаднах в плен на бунтовниците, а други двама загинаха.

Източник: БТА