Цветан Василев отрича да е източвал собствената си банка
Цветан Василев отрича да е източвал собствената си банка / снимка: БГНЕС, архив
В писмо до медиите Цветан Василев отрича да е източвал собствената си банка
73803
В писмо до медиите Цветан Василев отрича да е източвал собствената си банка
  • В писмо до медиите Цветан Василев отрича да е източвал собствената си банка

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев изпрати поредната си позиция до медиите, с която опровергава „инсинуациите”, че е източвал собствената си банка.

С въпроса „кой източва собствения си бизнес?”, Василев съобщава, че през годините от 2011 г. досега се е отказал от 100 млн. лева дивидент. Също така към края на май банката е разполагала с буфери в размер на над 1,17 млрд. лева, което показва високата й степен на готовност за посрещане на своите непосредствени ликвидни нужди.

„Това всъщност, са средствата, които банката може да осигури под формата на пари в брой в срок до 7 дни. При една чисто медийна атака банката би устояла, за което има и съответните доказателства. Институционалната атака и пасивното поведение на регулаторите обаче, по принцип не могат да бъдат компенсирани с никакви буфери”, се казва в позицията на Василев.

„Печалбата от последните три години в размер над 190 млн. лева беше капитализирана. Всички основни акционери предпочетохме да подкрепим растежа на банката, вместо да усвоим законно полагащите ни се дивиденти. През същия този период съм внесъл в КТБ АД допълнително капитал в размер на 86 329 000 лв. и съм предоставил на банката подчинен срочен дълг в размер на 56 700 000 лв. по същите тези причини”, пише още Василев и посочва, че за три години Корпоративна търговска банка е внесла над 20 млн. лева данъци, в което не се включват неговите лични данъци и данъците на фирмите му.

Може да прочетете цялото писмо ТУК