Мечка потроши пчелин с 25 кошера в Тумбалово
Мечка потроши пчелин с 25 кошера в Тумбалово / личен архив Деян Димитров

Мечка е потрошила пчелин с 25 кошера в севлиевското село Тумбалово. За инцидента се оплака собственикът на пчелина Деян Димитров от Габрово. В събота той намерил съборени и потрошени пет от кошерите, други няколко били със следи от мечи  набези.

Звярът не се спрял пред 1,5-метровата ограда, както и пред електропастера, по който тече 42-волтов ток. Димитров сподели, че нямало да търси обезщетение - имал горчив опит от преди 4 години, когато пак след мечи погром повиканият експерт от РИОСВ-Велико Търново не му признал щетите.

Наскоро имало и други потърпевши пчелари в района, но те също не са се оплаквали. Според местните, мечките в тази част на Балкана са станали много и, като не намират достатъчно храна по високото, слизат досами селата. Затова Деян Димитров е убеден, че държавата трябва да предприеме мерки срещу мечата напаст.

Потърсен за коментар, директорът на Северноцентралното държавно предприятие - Габрово инж.Иван Недков заяви, че Предприятието и Министерството на земеделието и храните не носят отговорност за това поведение на мечките. Кафявата мечка в България има статут на защитен вид и затова отговорност за щетите, които нанася, и за развитието на популацията носи Министерството на околната среда и водите.

Недков прогнозира, че благодарение на екстремизма на природозащитниците, популацията ще става все по-голяма и случаи като този ще зачестяват. Нещо повече - мечките тепърва ще стават заплаха за туристите в Централна Стара планина.