Антарктически ветрове ще ускорят покачването на морското ниво
Антарктически ветрове ще ускорят покачването на морското ниво / снимка: Guliver/Getty Images

Австралийски учени установиха, че компютърните модели, които предсказват темповете на топене на полярния лед и покачването на морското ниво, не вземат под внимание нарастващата роля на западните ветрове в Антарктида, съобщи Сайънс дейли.

Океанографът Пол Спенс от Центъра за изследване на климатичните промени към университета на Нов Южен Уелс увери, че западните ветрове в Южния океан скоро ще се смесят с източните и ще нарушат баланса между количеството студена и топла вода край антарктическия бряг.

В момента пояс от студена вода обгръща Антарктида и защитава ледената й покривка. Но отвъд този пояс има друг, съставен от вода, чиято температура е по-висока с 4 градуса Целзий. Спенс и колегите му констатирали, че промените във ветровете са започнали да тласкат към брега все по-големи количества топла вода и да отдалечават от него студената вода.

Неотдавнашни проучвания заключиха, че ледената покривка в западната част на Антарктида вече е толкова нестабилна, че топенето е станало необратимо и това ще доведе до значително покачване на морското ниво през следващите няколко века. Спенс обаче е на мнение, че тези предсказания ще изглеждат като добро пожелание, ако прогнозите за промени във ветровете се сбъднат.

"Не е взето предвид затоплянето около антарктическия бряг, което разкриват компютърните ни симулации - отбеляза ученият. - Затопляне ще има не само в западната част на Антарктида. Покачване на температурите с 4 градуса Целзий ще се наблюдава и в някои райони в източната й част."

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

Източник: БТА