ХГ Дарение Колекция Светлин Русев отбелязва 30 години от създаването си
ХГ Дарение Колекция Светлин Русев отбелязва 30 години от създаването си / kolekcia.svetlinrusev

На 12 юли 2014 г. се навършват 30 години от откриването на ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" - Плевен.
Сградата, в която се намира художествената галерия е построена през 1905 г. от основоположника на архитектурното строителство в България Никола Лазаров.

ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" отбелязва 30 години от създаването си
netinfo

В онези години тя е била приета разнопосочно, заради специфичната си архитектура и е наречена "Турско-римска баня" като до 70-те години на миналия век, сградата функционира като такава. Днес тя е архитектурен паметник на културата с национално значение.

През 1984 г. художникът академик Светлин Русев - един от най-големите колекционери на изобразително изкуство в България, дарява на родния си град Плевен 322 творби живопис и скулптура.

Дарението включва образци на българското изкуство от Възраждането до днес, представляващи етапите на развитието му в лицето на емблематични автори. Колекцията включва и творби на френски, румънски, кубински, мексикански и руски автори, индийска християнска пластика и африкански фигури и маски.

ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев" отбелязва 30 години от създаването си
netinfo

В залите на галерията могат да се видят възрожденски щампи, съвременни български автори, но и западноевропейска графика от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век, между които творби на Миле, Гойя, Пикасо, Шегал, Салвадор Дали. Ценителите могат да видят картини на Роден, Дега, Реноар. Дарителят периодично дообогатява колекцията.