Радан Кънев: Нужна е операция „Мръсни пари
Радан Кънев: Нужна е операция „Мръсни пари / снимка: БГНЕС, архив

„Изправени сме пред уникален исторически шанс. Всеки знае, че борбата между държавата и мафията се извършват най-вече на финансовия фронт. Държавите с проблем с организираната престъпност извършват често пъти действия на ръба на закона, за да напарят мафията уязвима там, където й е най-важно - при парите".

Това обясни в „Седмицата" на Дарик лидерът на ДСБ Радан Кънев.

„Тези милиарди без досиета са мръсните пари на българската държава. Не може да има кредити без досиета. В момента мафията е длъжник на българската държава с милиарди. Ако държавата я има, може да попилее в рамките на следващите няколко години структурите на мафията, да ги фалира, да връща бавно и методично всяка една открадната стотинка. Да проведе една операция „Мръсни пари", добави той.

По думите му, за да се гарантира, че държавата ще си свърши работата, е необходимо незабавно влизане на европейския банков надзор:

„Тези ликвидатори, които ще търсят парите на държавата, да са контролирани от Европейската централна банка". Прокурорите, които ще тръгнат по следите на тези пари, трябва да са контролирани не от Пеевски, а от европейски прокурори - нещо напълно законно, при съгласие на двете страни".

Кънев заяви, че не вярва липсващите от КТБ средства да са изнесени в последните дни с чували:

„Според мен това са предварителни липси. Тези пари в продължение на месеци и години са се разхождали под носа на ДАНС и са се ползвали за купуване на гласове и пр.".

Лидерът на ДСБ беше категоричен, че е необходима и нова изпълнителна власт.

„За да се осъществи операция Мръсни пари", ни трябват премиер, вътрешен и финансов министри, които не са заемали тези постове досега. Тези 3,5 млрд. не са изнесени в последните месеци", добави той.

По думите му в случая с КТБ става въпрос за брутален грабеж под носа на държавата, която през цялото време е имала контролните механизми и не го е хванала.

„България има прекалено много големи банки, докато Европа ги раздробяваше. Ръководството на БНБ отхвърли европейския надзор и сега виждаме защо го е отхвърлила", каза още Кънев.