Над 50% ръст на приходите за бизнеса от чужди туристи
Над 50% ръст на приходите за бизнеса от чужди туристи / снимка: Дарик радио Пловдив

Туристи от 47 държави са посетили Пловдив само за един месец, а за първите 6 месеца на тази година се отчита средно 25% ръст на приходите от туризъм, потвърди пред Дарик  директорът на общинско предприятие “Туризъм” Петър Лазаров. През април потокът от чужди туристи е довел до почти 50% увеличение на приходите в сравнение с предходния месец и над 54% в сравнение със същия период на миналата година, показват официалните анализи. Това нарежда градът ни на трето място в страната след София и Варна.

Първото тримесечие на 2014 година носи 6,5 млн. лв. от постъпленията от нощувки за хотелиерите в Пловдив. Данните към момента обаче показват, че повечето гости на града са от страната. От чужбина най-многобройни са туристите от Турция и Германия, следвани от Италия, Франция, САЩ и Русия.

В статистиката все още липсват данните от месец юни, който е един от най-силните през туристическия сезон.

По думите на Лазаров за добрите новини оказват ефект както презентациите на Пловдив на международни туристически форуми и в най-популярните световни гидове, така и регулярните срещи на туроператорите, които се провеждат в града.

Несъмнено най-атрактивни за чуждите туристи и гостите на града са известните със своята забележителна архитектура обекти от първите векове на новата ера – времето, когато Филипопол е бил един от най-големите градове в Античния свят.

Освен Античния театър, който е най-уникалната открита сцена в България, до дни туристите и гостите на града ще могат да се потопят и в атмосферата на големите спортни състезания и гладиаторските борби на Римския стадион, който ще бъде официално открит след втория етап от реконструкцията му. 3D филм ще разкрива пред посетителите автентичния вид на едно от най-внушителните строителни съоръжения на Балканите от това време, събирало спортисти от целия античен свят и над 30 000 зрители.

Задължителна в програмата на туроператорите е и Малката базилика, където единствено в България може да се види напълно запазен раннохристиянски баптистерий.

Атракция за туристите са и разкопките на Главната, където вече може да се наблюдава в реално време работата на археолозите по разкриването на древния Форум на града.