Лекари от страната излязоха на протест
Лекари от страната излязоха на протест / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

И хасковските медици излязоха днес на протест в подкрепа на колегите си от цялата страна. В 12:00 часа в двора на Областната болница се събраха десетки лекари и медицински сестри, които бяха категорични, че ще продължат с протестите, докато не бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса.

Преди две седмици медиците от болницата излязоха на ефективен протест заради забавяне на дължимите им средства от Здравната каса в Хасково. Ден по-късно оттам преведоха парите, но със 700 000 лв. по-малко. Тогава болничното ръководство изплати закъснелите заплати на персонала, но фирмите-доставчици не получиха нищо от дължимите им от болницата суми.

От здравното заведение се опасяват, че ако Касата не им преведе всичките дължими пари, в скоро време пациентите ще трябва да си носят медикаменти и консумативи от вкъщи.

Близо 50 лекари и работещи в многопрофилната болница за активно лечение в Търговище също излязоха на протест пред здравното заведение по обяд. С това те се включиха в националния протест на медиците, които настояват за незабавна актуализация на бюджета на Националната здравно осигурителна каса и превеждане на сумите за извънлимитни дейности, които са забавени от месец април.

„Липсата на финансиране налага да се отлагат планови медицински интервенции. Това е много рисково, защото пациентът в дадения удължен период на изчакване може да се влоши и от планов да стане спешен. А лекуването на спешен пациент е по-скъпо, отколкото плановото лечение. При вземането на решения за отлагане рискът за лекаря е много голям. А естеството на болницата в Търговище е такова, че 80 процента от болните при нас са спешни", заяви по време на протеста д-р Таня Митева, председател на дружеството на лекарите в МБАЛ.

Час след приключването на протеста стана ясно, че РЗОК - Търговище е извършила плащане към болниците от областта за неизплатената част от дейността им за месец април 2014 г. Общият размер на доплатената сума е 277 882 лв.