Решават за актуализацията на бюджета на Касата другата седмица
Решават за актуализацията на бюджета на Касата другата седмица / снимка: БГНЕС, архив
Решават за актуализацията на бюджета на Касата другата седмица
73747
Решават за актуализацията на бюджета на Касата другата седмица
  • Решават за актуализацията на бюджета на Касата другата седмица

Здравният министър Таня Андреева заяви че се надява да има актуализация на бюджета на здравната каса.

„Надявам се, че ще има актуализация, аз съм внесла предложение за това. В момента тече законната процедура по съгласуване и изработване на становище от Министерството на финансите, което ще даде варианти за това как да се случи актуализацията и най-важното - откъде да се вземат парите. Това, което за мен е важно, е да се отделят средства за края на годината, ако продължава по същия начин да се управлява бюджета на Касата, защото това не е финансов ресурс, който трябва в момента, защото не достига на Касата, а е, за да се обезпечи заплащането на медицинската дейност в края на годината", обясни министърът.

Тя напомни, че миналата година се е стигнало до същата ситуация, като през септември месец вече не е имало никакъв финансов ресурс в Касата.

„Това, което е трябвало да се свърши от здравния министър, аз съм го свършила. Има си законови процедури и никой не бави топката. Надявам се на следващия МС този акт да се гледа", каза още Андреева.

Финансовият министър Петър Чобанов пък заяви, че следващата седмица кабинетът ще обсъди налага ли се актуализация на бюджета на Здравната каса, но най-вероятно до такава ще се стигне.