Явор Гечев не е дал съгласие да оглави ДФ „Земеделие
Явор Гечев не е дал съгласие да оглави ДФ „Земеделие / снимка: БГНЕС, архив

В позиция до медиите Явор Гечев заявява, че не е давал съгласие да бъде избран за и. д. изпълнителен директор на ДФ "Земеделие".

Преди часове научих, че на заседание на Управителния съвет Държавен фонд "Земеделие" е било взето решение да бъда определен за и. д. изпълнителен директор на структурата, пише Гечев.

Той припомня, че преди два дни със заповед на министър Димитър Греков е бил отстранен като член на УС на фонда. Научих за това минути преди заседанието на УС.

Вчера Гечев е бил в Добрич, в командировка, подписана от министъра на земеделието.

В становището си той припомня, че съвместяването на двете длъжности - заместник-министър на земеделието и храните и и. д. изпълнителен директор на фонда, е законово невъзможно. Заявявам, че изборът е извършен без мое знание и съгласие.

Аз съм български заместник-министър и изпълнявам стриктно задълженията си, посочва Гечев.

Убеден съм, че за номинирането на кандидати за тази отговорна позиция е необходим консенсус между двете политически сили, подкрепящи правителството на Пламен Орешарски. Този консенсус не е налице, предвид на факта, че изборът не е бил консултиран с партията, която представлявам, заявява Явор Гечев.