Откриха Център за кариерно развитие към БТПП
Откриха Център за кариерно развитие към БТПП / Радка Минчева

Откриха Център за кариерно развитие към Българската търговско-промишлена палата в Разград. Структурирането му бе обявено преди семинар, организиран днес от БТПП-Разград, в който участваха работодатели и евентуални потребители на новия център.

Подобни структури БТПП създаде в 28-те областни центъра – обясни председателят на разградското представителство на палатата Симеон Захариев. Те ще функционират до края на годината.

Разградският център се помещава на трети етаж в Дома на техниката, в него работи кариерният консултант Георги Матев.

Откриха Център за кариерно развитие към БТПП
netinfo

Инициативата за създаването на Центрова за кариерно развитие е част от проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й”, изпълняван по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Целта на проекта е превенция и ограничаване на проявите на сивата икономика в тази област чрез различни форми на въздействие върху пазара на труда.

Центровете за кариерно развитие предлагат възможност за кариерно ориентиране и израстване, както и за професионална реализация на заетите лица.

Кариерните консултанти в Центровете за кариерно развитие ежедневно проучват наличните свободни позиции, обявени от фирмите, като следят не само обявите и публикациите във фирмените сайтове, но директно се свързват със самите работодатели и проучват кариерни възможности, предлагани от съответния работодател. Те консултират заетите лица, които търсят възможности за кариерно израстване, като ги ориентират за наличните свободни позиции, съдействат им при подготовката на СV, мотивационно писмо, поведение при интервю, дрескод и др. Сред ангажиментите им е и поддръжката на локални бази данни за работодатели, предлагащи свободни позиции и за специалисти, интересуващи се от възможности да заемат подобни позиции.

За да бъде информацията за предлагани позиции от работодатели и за кандидати, търсещи кариерно израстване, достъпна за всички, тя ще бъде регулярно въвеждана в Модула „Кариерно развитие”  на електронната платформа на Виртуалната Социална Академия www.vsa.bcci.bg. Информацията за работодателите и за предлаганите позициите със съответните изисквания е публична. За кандидатите в публичната част има информация само за търсената позиция от съответния кандидат, както и за образованието, квалификацията и досегашния му опит в дадената професионална област.

При интерес към тази услуга работодателите и кандидатите могат да се обръщат към най-близкия Център за кариерно развитие. Контактите им могат да бъдат намерени на електронната платформа на Виртуалната Социална Академия, модул „Кариерно развитие” .