Потребителите ще могат да се откажат от договор вече в 14-дневен срок
Потребителите ще могат да се откажат от договор вече в 14-дневен срок / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Потребителите ще могат да се откажат от договор вече в 14-дневен срок
73727
Потребителите ще могат да се откажат от договор вече в 14-дневен срок
  • Потребителите ще могат да се откажат от договор вече в 14-дневен срок

Потребителят ще може да се откаже от договора от разстояние или извън търговския обект в 14-дневен срок, а не в седемдневен, както досега. Това записаха депутатите при второто четене на промените в Закона за защита на потребителите. Клиентът няма да е длъжен да обяснява защо се отказва от договора или услугата.

С промените се дава възможност помирителни комисии към Комисията за защита на потребителите да решават потребителски спорове и в областта на енергетиката, топлоснабдяването, водоснабдяването, телекомуникациите, превоза на пътници и в областта на финансовите услуги.

14-дневният срок, в който ще може да се откажем от закупена стока или услуга, започва да тече от датата на сключване на договора за услуги или от датата на приемане на стоките при договор за продажба. Това могат да бъдат договори с мобилни оператори или при пазаруване онлайн. Ако става дума за стока, търговецът ще трябва да обозначи на сайта си в случай на връщането й в рамките на 14-дневния срок кой трябва да плати разходите.

Също така търговецът е длъжен да удовлетвори искане за разваляне на договора и да възстанови цялата заплатена сума от клиента си, ако след три рекламации и ремонти дейности по една и съща стока, тя отново не отговаря на записаните в договора критерии.

Измененията в текстовете уреждат съдържанието на задължителната преддоговорна информация, която се предоставя от търговеца и е неразделна част от договора от разстояние или от договора извън търговския обект. Търговецът е длъжен  да предостави задължително такава информация, както и копие от подписания договор или потвърждение на договора. За неизпълнение на тези задължения на физическите лица ще се налага глоба от 100 до 1000 лв., а на едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. за всеки отделен случай.