УНИЦЕФ отличи дейността на общинари
УНИЦЕФ отличи дейността на общинари / Дарик - Благоевград, архив

Гоце Делчев се включва в инициативата на УНИЦЕФ "Община – приятел на детето".

Това стана ясно след проведена в Гоце Делчев среща на кмета на общината Владимир Москов и заместник – кметовете Богдан Боцев и Саид Иброш с представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай и консултанта на УНИЦЕФ за България Антоанета Янкабакова.

Двете са на посещение в града, след като до тях е достигнала информация за работата на общинското ръководство в подкрепа на децата и младежите.

Заради активността и добрата работа на местната власт в Гоце Делчев в тази посока, от УНИЦЕФ България са отправили предложение към общинарите да се включат в инициативата.

За да стане факт участието, е необходимо да се вземе съответното решение от Общинския съвет, което ще стане на следващото редовно заседание.

По време на проведената среща, кметът Москов е запознал представителите на УНИЦЕФ с добрите практики в общината по отношение работата с деца и младежи – подкрепа на всички младежки и детски инициативи, създаване на училищни и общински младежки парламент. Представени са и социалните услуги, които предоставя община Гоце Делчев на младите хора със специални потребности.

Целта на инициативата е да подпомогне прилагането на Конвенцията за правата на детето на местно ниво и да се постигнат условия, позволяващи реална защита на правата на децата и повишаване тяхното благосъстояние.

Доказателство за постигнатото до момента са наградите „Златна ябълка”, връчвани от Национална мрежа за децата, с които в две поредни години бяха отличени заместник-кметът Богдан Боцев и градоначалникът Владимир Москов. Двамата са носители на наградата в категория „Политик на местно ниво”, която им бе присъдена за принос към живота и благосъстоянието на българските деца.