До есента решават за Дунав мост 3
До есента решават за Дунав мост 3 / снимка: DarikSky.bg

До два месеца експерти трябва да посочат най-подходящото място за трети мост над река Дунав. Обсъждат се четири варианта за ново съоръжение между България и Румъния.

Третият мост може да е между Силистра и Калараш, Никопол  и Турну Мъгуреле, Оряхово и Бекет или второ съоръжение при Русе и Гюргево. Първият Дунав мост е пуснат в експлоатация преди 60 години и експертите са категорични, че може да бъде дублиран с втори, който да отговаря на всички съвременни изисквания. Мястото на новото съоръжение обаче ще бъде определено след прецезиране и на социално-икономическото развитие на регионите.

Днес в Русе се провежда работна среща с участието на областните управители на Русе, Плевен, Силистра и Враца, румънските им колеги, както и кметовете на съответните общини от двете страни на реката. Дискусията е организирана в рамките на проекта „Обща стратегия за пространствено развитие на трансграничния район Румъния - България”.

Консултантска фирма по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния разработва анализ на потенциалните места за трети мост над река Дунав. Средства за строителството ще се търсят по Дунавската стратегия или по оперативните програми.