Провал на заседанието на надзорните на Здравната каса
Провал на заседанието на надзорните на Здравната каса / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Провал на заседанието на надзорните на Здравната каса
73717
Провал на заседанието на надзорните на Здравната каса
  • Провал на заседанието на надзорните на Здравната каса

С 10% би могъл да се намали недостигът на средства в Здравната каса с прилагането на определени мерки, които институцията предлага на Здравното министерство. Сред тях са прилагането на принципа, че в болница се влиза само ако пациентът не може да бъде излекуван извън лечебното заведение, предписване на повече генерични лекарства, както и създаването на Държавен фонд, който да подпомага финансирането на редките болести.

За икономията, която може да бъде постигната благодарение на тези мерки, съобщи заместник здравният министър и председател на Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков.

Днес съветът се събра на извънредно заседание, за да представи допълнителни документи, които да обосноват нуждата от актуализация на парите за здраве. Поради липсата на кворум обаче заседанието се провали. Въпреки това от ресорното министерство съобщиха за Дарик, че предложението за актуализация на бюджета на касата с 328 млн. лв. този следобед е било внесено в Министерския съвет.

Днес Надзорният съвет трябваше да заседава във връзка с искане от Здравното министерство Касата да предостави повече основания за актуализация на бюджета си. Заседанието обаче се провали, тъй като от КТ "Подкрепа" взеха решение да го напуснат. Техният представител Тома Томов аргументира постъпката си с факта, че касата още преди две седмици е предоставила всичко необходимо, за да поиска актуализация на парите си.

„Ние щe напуснем днешното заседание на Надзора, защото категорично не сме съгласни с опита да се прехвърли топката отново в Касата. Респективно сме изумени и изненадани от желанието да се искат някакви допълнителни мерки в средата на годината, когато е очевидно, че парите няма да стигнат”, обясни Томов.

Въпреки провала на заседанието, Надзорният съвет единодушно е решил, че подкрепя мерките, предложени преди две седмици, още с изготвянето на проекта за актуализация. Това каза председателят на съвета д-р Бойко Пенков, като уточни, че при реализирането на въпросните мерки, недостигът на средства в касата може да се намали с 10%, което е 30 млн. лв.

„Имаше кворум в самото начало и после г-н Томов тръгна, но ние решение не сме взимали. Не сме предлагали решение, ние просто потвърдихме старите си решения.  Управителят е готов, всички сме готови да дадем необходимите параметри и т.н., така че действаме светкавично. Чисто технологично да можем да се съберем физически. Тези мерки резонирани започват да действат сега и какво очакваме от тях. Това, което реално се очаква, да се овладее ръстът на разходите, на дефицита в рамките на до 10%”, обясни Пенков.

Мерките ще бъдат внесени по най-бързия начин в Здравното министерство, посочи директорът на касата д-р Румяна Тодорова. Те обаче по никакъв начин не премахват нуждата от актуализация.

„Тези 328 млн. лева са на база цифри и тенденции. Ако допълнително се смъкнат още 10-ина милиона, това ще бъде добре. Освен това ние сме извикали всички фармацевтични компании, всички дадоха съгласие за допълнителни отстъпки, което по наши изчисления ще бъде между 5 и 10 млн. икономии в сектор "Лекарства", обясни шефът на Касата д-р Тодорова.

По-късно през деня предложението за актуализация на бюджета бе внесено в Министерския съвет. Сега предстои кабинетът да разгледа проекта и да го внесе в Народното събрание.

Провал на заседанието на надзорните на Здравната каса
netinfo