17 убити при въздушни удари в Газа, ракети бяха прехванати над Тел Авив
17 убити при въздушни удари в Газа, ракети бяха прехванати над Тел Авив / БГНЕС

Трима палестинци бяха убити днес при въздушен удар в северната част на ивицата Газа, съобщава пресслужбата на местните служби за спешна помощ, цитирана от Франс прес. "Трима души са били убити, докато пътували в автомобил в Джабалия", недалеч от границата с Израел, уточни Ашраф ал Кудра, говорител на спешната помощ.

Четиринайсет палестинци бяха убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа през нощта, предаде Франс прес. Палестински групировки изстреляха ракети срещу Тел Авив, като поне две от тях бяха прехванати над израелския град, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

Трима души бяха убити и четирима - ранени, при нов израелски въздушен удар в ивицата Газа, предаде АФП, като се позова на палестински медицински източник.

Нападението било извършено в град Газа.

Израелската армия е поразила над 300 обекта на движението Хамас в ивицата Газа през нощта, съобщи неин говорител подполковник Петер Лернер, цитиран от Франс прес.

Лернер уточни, че през последните часове са били улучени 322 цели на ислямистката групировка, която контролира крайбрежния анклав. С това общият брой на обектите на Хамас, поразени от началото на израелската военна операция в ивицата Газа, предприета в отговор на ракетния обстрел от палестинската територия, във вторник, е достигнал 750. На мушка са били взети места, от които се изстрелват ракети, тунели и командни постове. Най-малко 64 души са били убити при израелските въздушни удари в палестинската територия. Голяма част от тях са цивилни. 14 от тях са загинали тази нощ.

Осем ракети са били изстреляни от ивицата Газа срещу Израел през нощта. С това общият брой на ракетите, изстреляни от палестинската територия от началото на израелската операция е достигнал почти 300.

Според Израел Хамас притежава близо 10 000 ракети в ивицата Газа.

Палестински групировки са обстрелвали през нощта с ракети Тел Авив, съобщи израелското военно радио, цитирано от Ройтерс. Поне две от тях са били прехванати над града от израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол". Сирените за въздушна тревога в Тел Авив са се задействали.

Канал 2 на израелската телевизия показа на живо прехващането на палестинските ракети.

Това е най-тежкият изблик на насилие между Израел и палестинските групировки в Газа от израелската офанзива в анклава през 2012 г., отбелязва АФП. Операцията бе започната след убийството на трима израелски младежи, отвлечени на окупирания Западен бряг на река Йордан - престъпление, което израелското правителство приписа на Хамас. След това палестински тийнейджър бе изгорен жив от еврейски десни екстремисти в Ерусалим.

"Ще продължим операцията, за да окажем натиск върху Хамас", обяви израелският военен говорител. Той уточни, че предприемането на сухопътна офанзива е "потенциална опция". Над 20 000 войници резервисти бяха мобилизирани, припомни Лернер. В същото време той подчерта, че евентуалната сухопътна операция "ще е последният възможен вариант, ако преценим, че е необходимо".

Източник: БТА