Орешарски не подкрепя актуализация на бюджета на касата
Орешарски не подкрепя актуализация на бюджета на касата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Орешарски не подкрепя актуализация на бюджета на касата
73705
Орешарски не подкрепя актуализация на бюджета на касата
  • Орешарски не подкрепя актуализация на бюджета на касата

Премиерът Пламен Орешарски обяви, че след края на този мандат няма да участва в ничия предизборна кампания и ще наблюдава политическите процеси като гражданин и икономически експерт.

В интервю за БНТ министър-председателят съобщи, че правителството ще направи опит за номинация на новия български еврокомисар с по-широко съгласие. На заседанието на Европейския съвет на 16 юни ще консултирам предложението, каза Орешарски. Той се въздържа да назове кой е фаворита му за поста, но подчерта, че е по-важен портфейла, който България ще получи като ресор в Европейската комисия.

Въпреки постигнатото съгласие между политическите сили в Народното събрание за актуализация на бюджета на Здравната каса, премиерът Орешарски заяви и днес, че не намира основания за такава актуализация, а още по-малко виждал основания за промяна на държавния бюджет. Министър-председателят посочи, че НЗОК може да се справи сама с дефицита, който бил на същото равнище от миналата година.

„Не намирам основания, защото гледам цифри. Струва ми се, че повечето хора говорят, без да гледат цифри. Към края на май за пет месеца дефицитът на касата е на равнище, което не е по-високо от същия дефицит миналата година към края на май. Т.е. няма промяна в картината като сравним една година назад. Може да има някакви притеснения от отсъствието на парламент, по-скоро аз така го разбирам, но тези притеснения не идват от цифрите”, заяви премиерът.

„Слушам едни оценки, че към края на годината дефицитът щял да стане много голям. Не разбирам защо за петте месеца е шейсет и няколко милиона, а до края на годината щял да расте прогресивно. Вместо сега да обсъждаме всички, в това число и опозицията, да обсъдим мерки, които да затегнат системите на финансовото управление и контрол, така че да не ощетяваме други сектори за сметка на касата. Много лесно се пледира да се дадат пари на касата и много трудно се отговаря на въпроса от къде да се вземат”, обясни още Орешарски.

„Не виждам на кой друг сектор му прескачат средства, така че да бъдат пренасочени към касата. Въпреки това аз ще изложа тези неща в един доклад до парламента. Виждам, че има парламентарна подкрепа и от управляващите и от опозицията. Аз ще изложа тези аргументи и ще изложа и варианти, ако настояват да се актуализира бюджета на касата, откъде биха могли да се вземат средства, но предварително казвам, че то ще е за сметка на други икономии”, заяви министър-председателят.

„За отварянето на тази банка, най-вероятно държавата ще трябва да подкрепи БНБ в усилията да се подкрепи и ликвидно, и капиталово банката. На този етап не мога да кажа никакви цифри. Ще трябва да има и държавна подкрепа, това обаче не е актуализация на бюджета”, каза Орешарски.