Министър Андреева: Само за кабинета здравеопазването е важно
Министър Андреева: Само за кабинета здравеопазването е важно / БГНЕС, архив

Актуализация на бюджета на Здравната каса може да се направи и без да се актуализира държавният бюджет. Това заяви здравният министър Таня Андреева. На въпрос на Дарик дали е възможно актуализацията да остане единствено в рамките на парите за здравеопазването или със сигурност ще се стигне до вдигане на дефицита, Андреева уточни, че все още се работи по вариантите, като те ще бъдат базирани на възможностите на касата за вътрешна реорганизация.

Запитана - защо до преди седмица премиерът и финансовият министър смятаха, че няма нужда от актуализация на бюджета, а сега всички са категорични в необходимостта й, Андреева отговори: „Това е политически консенсус. В момента всеки проблем, дори и частен, се яхва и се упражнява в риторика на политическо говорене и предизборна кампания. Но никой не дава предложение как да бъде решен проблемът. Ако ви прави впечатление, трети месец голям законопроект, който цели поставяне на някакви нови правила, на стартиране на някаква частична реформа в здравеопазването отлежава в парламента. Седмица или две беше в дневния ред на парламента, но нямаше кворум. За кого е важно здравеопазването?! Само за кабинета!".

По думите на здравния министър за да се даде на един сектор, трябва да се вземе от друг. „Това ще наруши баланса в другия сектор", допълни Андреева.

Тя каза още, че са обмисляни различни варианти за справяне със ситуацията чрез промяна на законодателството - например, държавата да увеличи здравните вноски за децата или пък държавните служители да поемат част от здравните си вноски сами, но в ситуация на неработещ парламента няма как това да се случи.