Внуците на Панчо Владигеров с концерт на шуменска сцена
Внуците на Панчо Владигеров с концерт на шуменска сцена / netinfo

Внуците на проф. Панчо Владигеров Екатерина, Александър и Константин Владигерови (Трио „Владигеров") ще изнесат концерт в чест на 115-годишнината от рождението му. Събитието започва в 18:30 часа днес в камерната зала на музейния комплекс „Панчо Владигеров".

Екатерина, Александър и Константин Владигерови са възпитаници на НМУ "Любомир Пипков" и НМА "Панчо Владигеров" в София, както и на Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Екатерина е хоров диригент, пианист и камерен изпълнител. Изявява се като солов изпълнител, част е от различни камерни формации в Австрия, България, Чехия, Унгария, САЩ, Англия, Япония и др. Има записи в БНТ и БНР.

Александър учи в джаз отдела на НМА в София, със специалност „Тромпет". Работи като музикант и композитор в „Бургтетър" във Виена. Работи и за Виенския народен театър, Драматичния театър в Хамбург, има участия в множество фестивали в Европа. Свири на тромпет и флюгелхорн.

Константин Владигеров следва кларнет в НМА в София. Има постоянни изяви като джаз пианист заедно със своя брат Александър в Австрия, България, Германия, Португалия, Полша, Словакия и др. Константин също се изявява като музикант и композитор в Бургтеатър, както и във Виенския народен театър. Свири на кларнет и пиано.

Екатерина, Александър и Константин обичат да музицират заедно. Затова създават трио „Владигеров" с което покоряват публиката в много европейски градове: Виена, Будапеща, Рим, Прагa, Лондон и др. Изпълняват композиции на своя дядо Панчо Владигеров, на баща им Александър Владигеров и свои собствени, т.е музика от три поколения Владигерови.

Във Виена Александър и Константин създават своя бенд „Wladigeroff Brothers". Имат многобройни изяви на международна и родна сцена. Участват в различни формации, а някои определят музиката им като „Модерен балкански джаз с фолклорни корени". До момента „Wladigeroff Brothers" имат издадени три диска със свои композиции, а съвместно със сестра им Екатерина издават диска „Александър Владигеров - първи опуси", който представя част от ранното творчество на техния баща.