Правителството отпусна пари за допълнителни противоградни ракети
Правителството отпусна пари за допълнителни противоградни ракети / снимка: БГНЕС, архив

Правителството отпусна 1,2 млн. лв. за закупуване на допълнителни количества ракети против градушки.

„Въпреки добрата зареденост с ракети против градушки, поради интензивната и непостоянна климатична обстановка само през месец май са изразходвани около 200% повече ракети в сравнение с количествата, използвани в предходните години. В началото на м. юли са доставени нови количества, но продължаващата градоопасна обстановка налага дозареждане, за да не се допусне природното бедствие да унищожи селскостопанската продукция", съобщават от правителствената пресслужба.

Кабинетът отпусна и 2,2 млн. лв. допълнително на земеделското министерство, които са предназначени за актуализацията на цветна цифрова ортофотокарта на страната чрез ново самолетно заснемане.

Обновление на данните не е правено от 2010-2011 г. Чрез обновяване на картата се следят промените в ползването на земеделски земи, въз основа на което се определят тези от тях, които отговарят на изискванията за подпомагане по схемите за плащане на единица площ от европейските фондове и от националния бюджет.

Поддържането на необходимото качество на базовите данни ще сведе до минимум възможностите за нерегламентирани плащания на площ.