Синоптик: Облакът беше много мощен, надали е можело да му се въздейства
Синоптик: Облакът беше много мощен, надали е можело да му се въздейства / снимка: DarikNews.bg, архив

През следващите дни времето ще бъде доста динамично, особено над Западна и Северна България. На 9 юли над София се очакват по-малко валежи, но в Северозападна България отново ще превалява и прегърмява. Възможни са и градови процеси, обясни за „Здравей, България" по Нова телевизия синоптикът Петър Янков.

Той допълни, че количествени измервания и прогностични данни могат бъдат дадени максимум един до половин час преди настъпването на облака.

„Агенцията „Борба с градушките" и РВД половин час преди бурята са локализирали облака, който се разви много бързо. Но надали е можело да се въздейства, този облак беше много мощен и може би Агенцията нямаше да можеше да се намеси ефективно, ако София попадаше в системата на градозащитата", поясни синоптикът. Той обясни, че столицата не е включена в тази система, тъй като са защитени селскостопанско значими области.

От Агенцията за борба с градушките обясниха за Нова ТВ, че системите им за наблюдение са отчели облака веднага след неговото зараждане към 16 ч. От Агенцията не въздействат в територията около София.

„Ракетните площадки, които са изграждани през годините, са изградени в силно градоносните райони, където има селскостопанска продукция", обясни изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов.

„Имахме затруднение с финансирането, защото тази година е изключително силно градово активна", посочи Николов и допълни, че на днешното заседание на Министерския съвет ще се вземе решение за одобряване на още 1,2 млн. лева за допълване на необходимите резерви за защита.

Николай Николов допълни и че в началото на годината е бил подаден нов проект, който трябвало да защити още 6 млн. декара от обработваемата площ между Хасково, Любимец и Ямбол. Той обаче не бил одобрен от оценяващия орган.

Източник: NovaNews.bg