Израел осуети опит на въоръжени палестинци да проникнат на територията му по море
Израел осуети опит на въоръжени палестинци да проникнат на територията му по море / снимка: БГНЕС, архив

Израелските въоръжени сили са предотвратили опит на палестински екстремисти в Ивицата Газа да проникнат в Южен Израел по море, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки военен израелски говорител. Той добавил, че четирима от нападателите били убити днес, малко след като стъпили на брега, носейки ръчни гранати и автомати. Един израелски войник е леко ранен при операцията по обезвреждането им.

Според говорителя това е първи подобен опит за инфилтриране в Израел, който се помни. Сега армията се опитва да прецени как въоръжените палестинци са успели да проникнат дотам. Радикалното палестинско движение "Хамас" в Газа пое отговорност за атаката.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди днес изстрелването на ракети от Газа към Израел и призова отново двете страни към "максимална сдържаност", съобщи Франс прес. Белият дом във Вашингтон също осъди ракетните атаки срещу Израел и изрази подкрепа за правото на Израел да се защити, предаде Ройтерс.

Лигата на арабските държави поиска да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с провежданата от Израел военна операция в сектора Газа, съобщи в Кайро генералният секретар на най-голямата панарабска организация Набил ал Араби, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Продължаващите атаки на Израел срещу граждански обекти са грубо нарушение на международното хуманитарно право, на женевската конвенция и на международните резолюции за окупираните палестински територии", каза той.

По-рано президентът на Палестина Махмуд Абас призова международната общност "да се намеси и да спре опасната ескалация на насилието, която ще доведе до още по-голяма нестабилност и разрушения в региона".

Източник: БТА