Внасят предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса в МС
Внасят предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса в МС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Внасят предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса в МС
73665
Внасят предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса в МС
  • Внасят предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса в МС

Предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса тръгва към Министерския съвет. Две седмици, след като бе изготвен от Надзорния съвет на Касата и внесен в Здравното министерство, проектът за актуализиране на парите за здраве е бил одобрен от ведомството. На заседание на Надзорния съвет, което се проведе тази сутрин, стана ясно, че още този следобед предложението се очаква да бъде внесено в Министерския съвет, откъдето трябва да бъде насочено към парламента.

От Здравната каса настояха за актуализация в рамките на 330 милиона лева. Преди дни обаче стана ясно, че държавата може да осигури до 200 млн., а останалите трябва да бъдат набавени от здравни вноски.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов посочи, че сумата от събрани в повече здравни вноски за тази година може да достигне до 80 млн. лв. Атанасов добави, че за първата половина от годината парите от здравни вноски са със 100 млн. лв. повече от събраните за същия период през 2013 година.

„Очакванията са близо 55-70 млн. да е преизпълнението към края на годината. Мисля, че това, което е реалистично, като казвам горна граница, мисля, че до 80 млн. повече от заложеното в държавния бюджет може да се събере", заяви Атанасов.

Тези пари ще бъдат достъпни за касата в края на годината, твърдят от финансовата институция. Атанасов обаче бе категоричен, че НАП не може да поеме ангажимент да покрие разликата до 330 млн. лв., в случай, че бюджетът на касата бъде актуализиран с 200 милиона лева и се прибавят 80 млн. от здравни вноски. На днешното заседание на надзорния съвет на Здравната каса също е било решено да се плати цялата дейност на болниците за месец юни, а парите, изхарчени от лечебниците в повече от планираното, да бъдат покрити от касата след проверка.