Болниците са готови за протести, ако няма актуализация на бюджета
Болниците са готови за протести, ако няма актуализация на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Болниците са готови за протести, ако няма актуализация на бюджета
73654
Болниците са готови за протести, ако няма актуализация на бюджета
  • Болниците са готови за протести, ако няма актуализация на бюджета

Ако няма актуализация на бюджета на Здравната каса в рамките на този парламент или не се намери решение да се покрие недостига на средства в касата, ще последват протести от страна на болниците. Това каза пред Дарик председателят на Асоциацията на университетските лечебни заведения у нас проф. Валентин Игнатов.

Той подчерта, че ако необходимата актуализация на парите за здраве се остави в ръцете на следващия парламент, дотогава няма да има здравеопазване. В открито писмо до медиите университетските болници декларират, че няма да отказват лечение, нито да затварят врати. Орязването на парите им от страна на Здравната каса обаче вече било поставило тези болници в невъзможност да плащат на фирмите, които доставят лекарства, медицински изделия и консумативи.

Като еднолични и императивни определят университетските болници в страната действията на Здравната каса, в рамките на които тя сама решавала колко от дължимото на болниците да заплати.

Според проф. Валентин Игнатов начинът, по който институцията финансира болниците, бил в противоречие както със Закона за здравето, така и с българската Конституция.

„Предупреждаваме, че ако няма актуализация на бюджета или не се намерят средства, тези пари ако няма актуализация да бъдат заменени по друг начин, тогава ще има протести. Ние казваме, че не бива да се допуска липсата на актуализация на бюджета да доведе до протести. Апелираме правителството да внесе в парламента актуализация на бюджета. Положението, ако няма актуализация, ще доведе до 90-те години - пациенти си носеха медикаментите, чаршафи, включително минералната „, заяви проф. Игнатов.

От университетските лечебни заведения уверяват, че няма да затварят врати, нито да отказват лечение. Към този момент предложението за актуализация е внесено в Здравното министерство.

По-рано през деня от Лекарския съюз съобщиха, че председателят на съсловието д-р Цветан Райчинов е подписал споразумение с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В него вторият заявил, че партията му ще влезе в Парламента за актуализация на бюджета, защото следвало да се демонстрира надпартийна отговорност. Условието обаче е предложението за актуализация да е внесено в Министерския съвет до 12 юли.