Войната на крановете в Пристанище Бургас
Войната на крановете в Пристанище Бургас / netinfo

Отварянето на Зоната за обществен достъп по начина, по който настоява да се случи инициативния комитет и организираната от него подписка, може да доведе да унищожаване на печелившо и работещо предприятие.
Прогнозата направи изпълнителният директор на Пристанище Бургас Николай Тишев.
Според мендижъра на държавната компания първото, второ, трето и четвърто корабно място са донесли на хазната 3.5 млн. лв печалба през миналата година и затова трябва да продължат да развиват дейност. В противен случай над 240 души ще останат без работа.
Тишев и неговият екип предлагат компромисен вариант за осигуряване на достъп за гражданите до Морска гара. Предложението е да бъде изграден портал в района на бившия ресторант „Фрегатата" и посетителите да могат да достигат до пасажерския терминал по обособено за това трасе, без да имат точки на пресичане с линията ,по която се движат товаро разтоварните кранове.
Изпълнителният директор на пристанището припомня, че второ корабно място е най-дълбоката точка в порта и само там може да се обработват товари от дълбоко газещи кораби.
Тишев смята, че не е икономически обосновано да се строи втори модул на Морска гара, защото съществуващият терминал е достатъчен за приемане на пътниците от круизните кораби.