Предупреждение на местните власти опразни улиците на Донецк
Предупреждение на местните власти опразни улиците на Донецк / снимка: БГНЕС, архив

Улиците в източния украински град Донецк в събота останаха пусти, след като местните власти предупредиха гражданите да си стоят у дома, предаде АП.

Те обявиха също, че има сражения край градското летище, но не дадоха подробности. По думите на говорителя на кметството Максим Ровински в Донецк са пристигнали опълченци от Славянск и Краматорск. Вицепремиерът на самообявилата се "Донецка народна република" Андрей Пургин обаче заяви, че 150 бойци от Славянск са в Донецк за лечение.

В събота властите в Киев съобщиха, че бунтовниците са били прогонени от Славянск и че правителствени части са навлезли в Краматорск - два града, които доскоро бяха бастиони на проруските сепаратисти.

АП цитира жител на Славянск, според когото над сто опълченци са били убити през последните три дни в сраженията с правителствените сили. "Настроението е много потиснато. Изглежда загубихме тази война. А Русия не бърза да помогне", казал 35-годишният Виктор, който има рана от шрапнел в крака.

Друг местен жител, пожелал анонимност, казал по телефона, че цялата минала нощ чувал експлозии, а на сутринта видял, че всички контролни пунктове на бунтовниците са изоставени.

Военен командир, назовал себе си с партизанското си име Пиночет, казал пред агенцията, че опълченците се прехвърлят в близкия град Краматорск, на 20 км южно от Славянск. Но репортер на АП видял изоставен контролен пункт край Краматорск, както и неколкостотин бойци, въоръжени и униформени, да пътуват в малки автобуси към Донецк.

Източник: БТА