1104 седмокласници приети на първо класиране, в ПМГ се влиза с най-висок минимален бал
1104 седмокласници приети на първо класиране, в ПМГ се влиза с най-висок минимален бал / снимка: БГНЕС, архив

Резултатите от второто класиране на учениците, кандидатстващи след седми клас в гимназиите, могат да бъдат проверите на адреса: 7klas.mon.bg. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката. Документи за второто класиране се подаваха от 27 юни до 1 юли, след като първото излезе на 26 юни. Желанията не могат да се пренареждат, приемът може да върви само нагоре по списъка, подаден първоначално от кандидатите. Записването след второ класиране е от 7 до 9 юли. Необходимите документи са: заявление по образец, удостоверение за завършен седми клас и медицинско свидетелство, когато специалността го изисква. Ако не се запълнят всички места, ще бъде обявено и трето класиране.

1104 седмокласници във Великотърновска област са приети на първо класиране. От тях 955 са се записали, 50 ученици са се отказали да участват в следващите етапи на класиране, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. На второто класиране са приети 119 ученици. Предстои трето класиране. За него учениците подават заявления от 11 до 15 юли в ОУ „Бачо Киро” във В. Търново, като отново нареждат желанията си, но само за свободните места.

За поредна година с най-висок бал се влиза във великотърновската Природо-математическа гимназия „Васил Друмев” – 32,15 при максимален бал 36,00. Следват ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” с 30,82, СОУ „Емилиян Станев” с 28,48 и СОУ „Николай Катранов” в Свищов с 25,56, съобщи началникът на инспектората инж. Розалия Личева.
От професионалните училища с най-висок минимален бал - 25,69 са учениците, приети в ПГ по електротехника и електроника в Горна Оряховица, специалност „Системно програмиране”.

Най-високият минимален бал в Природо-математическата гимназия е за паралелката „Биология и здравно образование”. След нея се нареждат „Информатика” – 31,32, и „Информационни технологии” – 30,01. В Езиковата гимназия най-силна е конкуренцията за място в паралелката „Немски език с английски език”. Минималният бал в профила е 30,82. На второ място е „Испански език с английски език” – 29,42. В СОУ „Емилиян Станев” най-високият минимален бал е за профил „Музика”.