ДПС предложи консултации във вторник, след като днес пак нямаше кворум в НС
ДПС предложи консултации във вторник, след като днес пак нямаше кворум в НС / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ДПС предложи консултации в НС във вторник, след като днес пак нямаше кворум
73603
ДПС предложи консултации в НС във вторник, след като днес пак нямаше кворум
  • ДПС предложи консултации в НС във вторник, след като днес пак нямаше кворум

Сергей Станишев ще бъде предложен за еврокомисар с ресор „имиграция". Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов без да посочи източника си на информация. От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че иска парламентарните сили да се съберат във вторник и да се разберат за законодателната програма до 6 август, когато ще бъде разпуснат парламентът. От Коалиция за България  обвиниха ГЕРБ, че нарушават договореното при президента Росен Плевнелиев, а на ДПС отговориха, че отдавна са готови със списъци с най-важните закони.

За провала на заседанията на парламента и необходимостта от работата на депутатите по най-важните закони заговори Бойко Борисов, макар и ГЕРБ още вчера да обявиха, че няма да влязат в пленарната зала до оставката на кабинета. Според Борисов важна е актуализацията на бюджета, но от репликата „каквото искат" не стана ясно дали говори само за парите за Здравната каса, или за целия бюджет:

„Защо аз да предлагам такава точка? Да не съм премиер", допълни той.

Борисов допълни, че е използвал всички възможни прийоми, за да се намерят пари за здраве: „Даже, за да подсиля усещането на казаното от мен го наричах псевдопремиер, какво ли не го наричах. Да се обиди, да се ядоса, да си хвърли оставката и да си тръгне".

След това припомни на журналистите, че е пророкувал всички проблеми в държавата - от предстоящия фалит на Здравната каса, до проблемите в енергетиката. И още - за посланици се назначавали хора от Държавна сигурност, а правителството сключвало сделки за пътища и магистрали с една цел: „Октомври месец, образно казано, ще дойдат за другите 480 млн. и ще кажат: "Борисов не иска да плати на бизнеса".

Борисов обяви, че настоящата ситуация на неработещ парламент е доказателство за зависимостта на кабинета от „Атака".

ДПС предложи консултации във вторник след като днес пак нямаше кворум в НС
netinfo

Партията на Волен Сидеров първа обяви, че няма да влиза в парламента до оставката на правителството. Останалите се вричаха във вярност и отричаха такава.

„Понеже напоследък сме свидетели на една много мила надпревара кой по-силно се разграничава от ДПС, кой по-яростно ще изрече заклинанието: „Никога с ДПС"! Ами как ще ги разпознаем тези партии, те изглежда нямат друг признак на идентичност, освен разграничението от ДПС. Ако беше само една партия, щяхме да кажем - това е анти-ДПС партията, обаче подобни заклинания чувам и от ляво, и от дясно. И в един миг човек би могъл да си помисли, че някой вижда ДПС в положението на една застаряваща, селска мома, която чака да бъде пожелана", коментира Лютви Местан и допълни: "ДПС не може да бъде поставена в положението на застаряваща селска мома, която чака да бъде пожелана".

До края на настоящия парламент ДПС предложи консултации във вторник по законодателната програма на депутатите, а за предстоящите избори обяви:

"Понеже е трета политическа сила, тя, ДПС носи участта на всички либерални партии - те да бъдат подкрепящи партии, както в България, така и по света. Тоест ние сме в положение на подкрепяща партия и ви казвам, че след изборите може да е по-актуален не въпросът кой ще пожелае ДПС, а може да се окаже вярна обратната посока - кого ДПС ще реши да подкрепи с оглед на интересите на България", допълни още Местан.

Местан не коментира дали Сергей Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар, но категорично заяви, че няма неговата партия да излъчи своя номинация.

ДПС предложи консултации във вторник след като днес пак нямаше кворум в НС
netinfo

От Коалиция за България отрекоха да е известно какъв ще бъде изборът на премиера за номинация за български еврокомисар и върнаха дебата към законодателната програма.

„Ние сме били инициатори на консултациите. В крайна сметка става така, че ние се събираме, договаряме се, уточняваме се и ГЕРБ отсъстват", коментира Атанас Мерджанов.