Гърция има право да иска големия талон на колите, пропускът бил при нас
Гърция има право да иска големия талон на колите, пропускът бил при нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
МВР са изготвили нов вариант на свидетелството за регистрация на МПС
73599
МВР са изготвили нов вариант на свидетелството за регистрация на МПС
  • МВР са изготвили нов вариант на свидетелството за регистрация на МПС

От МВР са изготвили нов вариант на свидетелството за регистрация на моторните превозни средства. По този начин ще бъде променена информацията, която се вписва в големия и малкия талон и ще се избегнат проблемите на българите в Гърция. По време на отчета за едногодишното си управление транспортният министър Данаил Папазов коментира, че проблемите с големия талон са изцяло пропуск в нашето законодателство и гърците имат пълното право да изискват подобна информация.

За да бъде решен проблемът с големия талон на автомобилите, който гръцките власти изискват, МВР ще промени информацията, която се съдържа в двете части на свидетелството за регистрация, каза директорът на „Автомобилна администрация" Димитър Ганев.

„Колегите казаха, че готвят, мисля даже, че е готов, проект за нови документи или нови варианти на част първа и част втора от свидетелството за регистрация, като в част втора ще бъдат включени данните, за които настояват гръцките власти", обясни Ганев.

Издаването на голям и малък талон по новите изисквания ще започне до няколко месеца. Подмяната на старите документи с нови ще става поетапно, при изтичане на тяхната валидност.

Ганев коментира и новите правила за провеждане на шофьорски изпит, които бяха въведени на 1 юни. Тяхната цел бе елиминиране на корупционните практики. Все още няма статистика за тези резултати, но се оказва, че има недостиг на изпитвачи в страната след въвеждане на промените.

„Много интересен е фактът - на нас вече не ни достигат изпитващи. Нямаме желаещи за тази работа. Имаме криза за изпитващи вече в няколко региона - Пазарджик, Търговище, Варна, Добрич. Няма желаещи да работят това", допълни той.

По време на отчета на транспортното министерство за последната една година министър Данаил Папазов коментира и системата за продажба на онлайн билети за пътуване с БДЖ.

„Доста голяма част от билетите по влаковете, особено тези, които са резервирани на пътувания в рамките на няколко дни, почти изцяло вървят през електронна резервация. Към края на месец октомври би трябвало да приключи проектът с връзване на абсолютно цялата система на всички гари и направления, което значително ще повиши покупката на билети по електронен път", поясни министърът.

Папазов допълни, че системата за купуване на онлайн билети вече е надминала предварителните очаквания.