Санкциите за клевети срещу банките минаха през правната комисия в НС
Санкциите за клевети срещу банките минаха през правната комисия в НС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С десет гласа "за" и пет "въздържал се" депутатите от парламентарната правна комисия приеха предложението за промени в НК по отношение на клевети срещу банките.

Проектът за изменение в закона беше внесено от депутата от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Според новите текстове разпространителите на информация за банките, която може да доведе до паника сред населението, трябва да се наказват със затвор между 2 и 5 години.

Инициативата за законодателна промяна дойде първо от БНБ, а повод за това стана атаката срещу Първа инвестиционна банка от края на миналата седмица, заради която ДАНС задържа 7 души, срещу двама от които прокуратурата повдигна обвинения.

По време на първото обсъждане членовете на комисията изразиха противоречиви становища, като се обединиха обаче около мнението, че мерките са взети със забележителна бързина.

Зам-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова обърна внимание, че текстът се нуждае от определени корекции и прецизиране с оглед на опасността да се застраши свободата на словото.

Представител на гражданско сдружение на пострадалите от банките Димитрин Вичев, пък изрази мнение, че предложената промяна е в духа на тоталитарното законодателство от преди '89 година. Филип Попов от БСП, който се въздържа при гласуването, си послужи с метафора като по думите му, в случая трябвало да се действа със скалпел, а не с меч".

Проектът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ и ДПС.