Сопот чества рождението на Вазов
Сопот чества рождението на Вазов / снимка: posetih.eu/архив

С едноседмични празненства Сопот, родният град на Иван Вазов, отбелязва 164-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература.

Тази година честването е посветено и на 120-та годишнина от издаването на първия български роман „Под игото“ като самостоятелно издание.

С откриването на изложбата „Сопот – минало и настояще“ на фотографа Пламен Самуилов тази вечер започват тържествата в Сопот. Експозицията е подредена в двора на къщата музей на писателя, където по-късно ще бъде представена и колекция от архивни издания на „Под игото“. Сред тях е и първото самостоятелно издание на романа, както и екземплярът, публикуван в 3-те части на Сборника с народни умотворения.

Срещи със съвременни писатели, музикално-поетични вечери, Сопотска седянка и концерти, ученическа викторина и моноспектакъл на Николай Урумов са включени в празничната програма, която продължава до 10 юли.

На 8 юли, в навечерието на рождения ден на Вазов, е предвидено награждаването на призьорите от националните конкурси за рисунка, есе и стихотворение „Вечните Вазови герои и сцени от „Под игото“ и за любителска фотография „Пиянството на един народ“.  Тогава ще се състои и кръгла маса с участието на известни литературни критици и изследователи на „Под игото“.

Рожденият ден на Вазов 9 юли ще започне с празнична литургия в местната църква „Св. Св. Петър и Павел“, след което стартира тематично детско утро. От 14 часа е традиционната среща с носителя на националната литературна награда „Иван Вазов“. Официално обаче името на лауреата ще бъде съобщено едва на церемонията по награждаването му, която е насрочена за 18.30 часа в театралната зала на читалището.

Празникът ще завърши с постановката „Албена“ на Йордан Йовков и концерт на открито.