30% от случаите на домашно насилие - заради алкохол и наркотици
30% от случаите на домашно насилие - заради алкохол и наркотици / dariknews.bg/архив

Около 30% от жените, станали жертва на домашно насилие в Пловдив и областта, потърсили помощ, са насилени заради употребата на алкохол или наркотици, отстрана на нападателя им. Това съобщи адв. Милена Кадиева, управител на Фондация „Джендър Алтернативити”, която се бори с насилието над жени.

30% от жените, които търсят помощта ни са над 60-годишни и стават жертва на насилие отстрана на своите деца или внуци. Тези жени обаче почти винаги стигат до ниво консултация и не завеждат съдебно дело,  уточни адв. Кадиева.

По думите й, всяка година между 25 и 40% от делата за домашно насилие са прекратявани от самите жертви, като те биват принуждавани или умолявани да го направят.

Въпреки това през последните няколко години се запазва една трайна тенденция- 1/3 от жените над 60 годишна възраст стават жертва на домашно насилие.

По думите на адв. Кадиева за всички пострадали жени е необходима както юридическа и психологическа подкрепа, така и образователна и социална, тъй като около 35% от потърсилите помощ жени имат единствено основно образование и са безработни.

159 жени от Пловдив и областта вече са обучени във Фондацията с курсове по английски език и информатика, а част от тях вече работят.

Курсовете през есента ще продължат с нова група жени, търсещи помощ.