Финален кръг на консултациите по споразумението за ядрената програма на Техеран
Финален кръг на консултациите по споразумението за ядрената програма на Техеран / снимка: БГНЕС, архив

Преговорите между Иран и шестте световни сили - международни посредници по проблема с иранската ядрена програма - излизат днес на финалната права, предаде ИТАР-ТАСС.

След пет кръга на консултации през последните шест месеца от влизането в сила на временния план за контрол върху ядрената програма на Техеран преговорите се възобновяват на равнище политически директори и се очаква да приключат с документ, подлежащ на разглеждане от външните министри.

Започващият днес кръг от преговори ще продължи най-малко до 15 юли. Ако е необходимо, консултациите ще продължат до 20 юли, отбелязва БТА.

Политическите директори ще се съвещават до края на седмицата, след което вероятно ще се разотидат, за да оставят експертите да свършат своята работа по съставянето на проекта за текст на споразумението. Възможно е в преговорите да се включат и външните министри на Иран и Шесторката, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Дипломатически източници твърдят, че основните противоречия между Иран и САЩ остават, макар че Шесторката излиза с единна позиция в преговорите. Вашингтон настоява за значително съкращаване на иранските мощностни за производство на ядрен материал, който може да се използва за военни цели и за разширяване на международното наблюдение над ядрената програма.