Никола Саркози с обвинение за търговия с влияние
Никола Саркози с обвинение за търговия с влияние / снимка: Guliver/Getty Images

На бившия френски президент Никола Саркози беше повдигнато обвинение за търговия с влияние, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на АФП.

Според съобщение на прокуратурата, Саркози е заподозрян, че е използвал положението и връзките си за получаване на вътрешна информация за хода на делото „Бетанкур”, засягащо незаконно финансиране на неговата президентска кампания през 2007 г. от наследницата на френската козметична компания „Л'Ореал” Лилиан Бетанкур.

В замяна на информацията на заместник главния прокурор Жилбер Азибер е бил обещан престижен пост в Монако, смятат от разследването. На него, както и на адвоката на Никола Саркози Тиери Ерзог, за когото се смята, че е осъществявал връзката с Азибер, също бяха повдигнати обвинения.

Сред обвиненията към Саркози фигурират и активна корупция и нарушаване на професионална тайна, предава БТА. Според френското законодателство повдигането на обвинение показва, че съществуват „сериозни или логични доказателства”, насочващи към вероятно участие на заподозрения в престъпление, отбелязва Ройтерс.